Är inget liv bra?

David Benatar hävdar följande i ”No Life Is Good”, publicerad i The Philosophers’ Magazine:

In contrast to the widespread idea that some people have good lives and others bad, I think that while some lives are better than others, no lives are good enough to count as (non-comparatively) good.

Vad är grunden för detta kontroversiella påstående? Jo:

 1. ”[T]here is excellent empirical evidence for the conclusion that people’s judgements cannot be trusted as a reliable indicator of how good their lives really are.”
 2. ”[W]hatever view one might have about what makes a life good or bad, human lives fall short on the good things but abound in the bad.”

Vilken blir slutsatsen? Ska suicid förespråkas? Nej, inte som allmän hållning, enligt Benatar. Däremot detta:

What does follow, I think, from the conclusion that life is not good, is that we should not create more of it. When we bring new people into existence we start more lives that are not good – and we necessarily do this without the permission of those who will live those lives. We have no duty to create new people and failing to create people can do no harm to those we fail to create. Not having children might make our own lives less good, but starting lives that are not good, merely for our own gratification, is unduly selfish.

Tänkvärt — och en intressant kontrast mot budskapet i den uppmärksammade och, med Benatars sätt att se på saken, mycket korrekt betitlade boken Selfish Reasons to Have More Kids.

Se även ”Bättre att inte existera”, ”Bör nya människor skapas?”, ”Är det moraliskt godtagbart att skaffa barn?”, ”Ja till livet eller ja till döden?” och ”Friheten att skaffa barn”.

6 reaktioner på ”Är inget liv bra?

 1. ”people’s judgements cannot be trusted as a reliable indicator of how good their lives really are.”

  Really are? Detta implicerar en objektiv måttstock, något han samtidigt avvisar.

  Nåväl. Bättre att vara död än levande? Frågan kan inte entydigt besvaras då jämförelsen förutsätter empiriska data. Att inte finnas (om man nu tror att detta är synonymt med döden) kan ju inte upplevas och utgöra grund för jämförelse. Men om något i den mänskliga personen (själen?) överskrider döden och fortsätter att vara i någon form får öppnar detta för ett vidare resonemang.

  Det är väl också en fråga om hur ”gott liv” definieras. Njutning och frånvaro av smärta är tillstånd som kan tillskrivas både små barn och djur, alltså där språket ännu inte klätt världen i begrepp, och möjliggjort jämförelser.

  ”human lives fall short on the good things but abound in the bad.”

  En objektivt uttalande av en relativist. De som bäst kan svara på frågan hurvida livet varit värt att leva är väl personer nära döden.

 2. Jeg er helt enig med Suzy i, at det er en meget underlig vurdering. Den implicite antagelse er, at der eksisterer en objektiv målestok for, hvad et ‘godt liv’ er. Med andre ord er Benatar’s præferencer for det gode liv ‘rigtige’! Og derfor udstiller han sig som enten uvidende eller afvisende overfor de enorme problemer, som velfærdsøkonomi peger på: hvilke præferencer betyder noget, hvor meget betyder de, og hvordan aggregerer man (hvis man overhovedet kan aggregere) folks præferencer. Jeg synes, det er sjovt at tænke over, men mener også at hans synspunkt er nonsens af første klasse.

 3. ”De som bäst kan svara på frågan hurvida livet varit värt att leva är väl personer nära döden.”

  nja, inte enligt Benatar eftersom vi har en förmåga att utvärdera våra liv optimistiskt och främst komma ihåg gjädje (vilket väl iofs i efterhand kan göra livet trevligare men när man levde då var det inte lika bra)

  Jag tycker inte att livet är så hemskt (ev pga dåligt omdöme då) men håller fortfarande med om att det är omoraliskt och väldigt själviskt att skapa nya individer utan möjligheten till deras medgivande. Även om de som skapas nu kanske har en 40-60 goda år att se fram emot innan jordens resursbrist och olycka mm eventuellt (chansning således) slår igenom på allvar.

  Så då är det kanske cyniskt och mycket egoistiskt att skapa nya individer nu om dessa nya individers framtida beslut kring barnskapande blir ännu mer egoistiska och värre moraliska dilemman. Men eftersom så få människor ens resonerar i de här banorna eller kommer att göra det så har vi nog mycket mänskligt lidande att se fram emot framöver.

  sedan finns ju tanken kring universums aggregerade lidande. Om vår civilisation inte självdör kanske vi kan bidra till att minska andra civilisationers lidande även om det är så vansinnigt hypotetiskt, men även tvärtom, kanske vi kan åsamka lidande.

  På något sätt har vi väl främst ansvar inför mänsligheten ändå, hmm.

 4. Så jag tycker mitt liv är ”för bra” enligt Benatars måttstock. Och? Eftersom det är jag som lever mitt liv är den enda relevanta måttstocken för mig själv just hur jag själv utvärderar mitt liv.

  Dessutom är det ju ett stort felslut att jämföra direkt smärta (pain) med mängden ”pleasures” där han verkar sätta likhetstecken med extatiska och orgasmiska upplevelser. Jag kan känna mycket stor pleasure under en lång tid (som idag, när jag låg och halvsov på verandan i ett par timmar) utan att det är någon extatisk lyckokänsla. Men det är för mig givetvis tid på pluskontot i livets utvärderingskalkyl.

  Nja, hans ”evidens” om att negativa upplevelser är mer ”abound” än positiva var mer på Spanarna-nivå.

 5. Jag kan bara stöda mig på en åldrande person som hade möjligheten att genomgående analysera slutresultatet och det var min lätt cyniske far. Han var lite sjuklig på slutet efter ett friskt liv.
  ”Hade jag vetat att det var så här illa att bli gammal, hade jag inte blivit det.”

Kommentarer inaktiverade.