Attraktiv med ansiktsmask

Jag har tidigare ställt frågan vad det kan finnas för skäl att bära ansiktsmask nu och framöver. En aspekt jag tog upp var den estetiska – vissa tycker maskbärare blir mer attraktiva. Det kan gälla dem själva eller andra. En ny studie, ”Effects of Masks Worn to Protect Against COVID-19 on the Perception of Facial Attractiveness”, indikerar att det verkar finnas en sådan effekt:

We found that the perception of mask-worn faces differed before versus after the onset of the COVID-19 epidemic. Specifically, mask-wearing improved wearers’ sense of the attractiveness of faces, which were rated as less attractive when a mask was not worn after the onset of the COVID-19 epidemic.

Artikeln betonar kopplingen till hälsa, vilket säkert har ett evolutionärt-psykologiskt förklaringsvärde, men det finns också en attraktion i att dölja och betrakta det som döljs. Det skapar mystik och spänning – vilket också kan vara fallet med solglasögon och slöja. (En mask kan förstås också rent fysiskt dölja skavanker som kan verka attraktionssänkande.)