Osäkra experter

En vanlig skillnad mellan politiker och forskare är att de förra tenderar att uttrycka sig tvärsäkert medan de senare ofta uttrycker sig försiktigt och villkorat. (Bertrand Russell påpekade att detta kan vara ett problem.) Nå, studien ”Believe Me, I Have No Idea What I’m Talking About: The Effects of Source Certainty on Consumer Involvement and Persuasion”, publicerad i Journal of Consumer Research, finner följande:

In three experiments, consumers receive persuasive messages from sources of varying expertise and certainty. Across studies, low expertise sources violate expectancies, stimulate involvement, and promote persuasion when they express certainty, whereas high expertise sources violate expectancies, stimulate involvement, and promote persuasion when they express uncertainty. Thus, nonexpert (expert) sources can gain interest and influence by expressing certainty (uncertainty).

Jag är dock osäker på om man kan lita på detta resultat: det framförs med sådan säkerhet.

Se även inlägget ”Vetenskap och att tänka själv”.

2 reaktioner på ”Osäkra experter

  1. Ju mera man kan, desto bättre vet man hur lite man kan.

    Gammalt djungelordspråk

  2. Lustigt att det fick vara Bertrand russell som fick göra påpeka att det fanns ett probelem , så är det också kanske dags att inte bara göra distinktionen vetenskapsman ( ofta då qua expert) kontra politiker ( då qua lekman), men ta in som medierande en filosof. Det kunde man kanske göra oftare..

Kommentarer inaktiverade.