Invandring och stöd för välfärdsstaten

Jag har tidigare rapporterat om ny svensk forskning som visar att invandring tenderar att minska stödet för välfärdsstaten. Ytterligare en ny studie, ”Preferences for Redistribution, the Size of Government and the Tax System”, denna gång på europeisk nivå, finner samma resultat:

An important channel through which a generous welfare state might affect society as a whole is immigration. The idea that immigrants are attracted to the welfare state because of its benefits, in the form of social security, education, etc., is well known. The economic literature on welfare-induced migration is large and growing, with mixed results for what concerns both the US internal migration and more in general international migration (Razin et al., 2011). … [I]nvestigating if the possibility of welfare-induced immigration reduces support for more governmental redistribution in our sample of post-enlargement European countries is worthwhile. To this purpose, we employ the following ESS question: ”Please tell me to what extent you agree or disagree that social benefits and services in [country] encourage people from other countries to come and live here?”. … The estimates are reported in the last column of Table 4. The coefficient has a negative sign and is statistically highly significant (1% level). Hence, the ”threat” of immigration due to generous social transfers and services leads people to decrease their support for redistributive policies, ceteris paribus. The effect is also sizable in magnitude, as the odds of being more supportive for a large government decrease by 17% for those who believe that redistributive policies encourage immigration compared to the individuals who do not have such view.

Apropå den livliga debatt jag och andra nyligen hade med Tino Sanandaji om konsekvenserna av fri rörlighet kan detta resultat vara högst relevant för dem som befarar att invandring kommer att medföra kraftigt ökad offentlig sektor och högre omfördelning. Det gäller att beakta den politiska reaktionen hos de befintliga väljarna också.

Addendum: Tino har ett blogginlägg i vilket han bemöter argumentationen här.

8 reaktioner på ”Invandring och stöd för välfärdsstaten

 1. Var försiktig med att sprida sådana här uppgifter, det riskerar att få sossar och annat vänsterfolk att bli emot invandring. Det vore inte bra.

 2. Seved

  En rapport från förskingringen, mycket liten kohort, dessutom fullkomligt ovetenskaplig:

  Den allmänna åsikten bland pensionärer: ”Menar de verkligen på fullt allvar att de kan flytta hit, vara utan jobb i snitt 7 år, ta hit sina föräldrar, som får anhörigbidrag, högre än min pension?
  Vem betalar detta? Är det därför jag har en pesnion på brutto 9500 kronor efter 45 års arbete?

  Kanske en relevant fråga?
  Och de blir fler till nästa val.
  Seved… de kommer inte att rösta på Alliansen eller ens sossarna. De kommer att rösta SD.

  T.o.m. jag anser en sak gemensamt med många andra pensionärer. Invandring är både bra och nödvändigt, så länge man bidrar till välfärdsstaten med pengar…

  Det går att göra från dag ett, absolut inte från år sju. Då är man skyldig välfärdsstaten ett par mille.

  Nu är jag ju dock både gammal och från landet, så jag känner ju bara likadana som mig, vilket inte borgar för något. Och dessutom är jag ju invandrare dessutom.

 3. Med fri/mycket hög invandring är det dock möjligt att den inhemska (då) befolkningen hamnar i minoritet, varvid deras åsikter inte spelar någon roll

 4. Visst kan man ifrågasätta invandringspolitiken…men att haka upp sig på att det tar 7 år i genomsnitt innan invandrare börjar jobba är lite konstigt. Mina svenska barn kommer att vara utan jobb i minst 20 år och kommer att kosta välfärdsstaten många många mille…

 5. Som jag skrev tidigare:

  Invandring kan på kort sikt i teorin minska välfärdstaten genom att skapa motstånd bland icke-invandrare mot välfärdstaten, (även om resultatet i Sveriges fall utan tvekan har varit expansion av välfärdstaten).

  Med fri invandring kommer dock den här effekten att vara kortvarit, då invandrare för eller senare blir majoritet och gör etniska svenskars syn irrelevant. (Enligt gallup anger över 700 miljoner människor att de skulle emigrera om de kunde.)

  Låt mig gå igenom de effekter invandring har på välfärdstaten:

  2.1. De kan minska inföddas solidaritet, vilket är den effekt nationalekonomer fokuserat på.

  2.2. De ökar välfärdstaten mekanisk genom att utnyttja bidrag och offentliga tjänster mer. I Sverige är idag 39% av de arbetslösa invandrare. I USA gäller det att delstater med större andel etniska minoriteter har högre offentliga utgifter som andel av inkomsten.

  2.3. De ökar välfärdstaten genom att öka behovet av välfärdsstat. Det viktigaste skäl till att vi har en välfärdsstat är väljarens preferenser för jämlikhet (en preferens jag delar, även om jag tror att vänstern i Sverige sätter det emot alla andra värden och dessutom vägrar accepterar att deras politik indirekt kan skada fattiga) Vänstern är trots allt inte ologiska, de kräver mer välfärdsstat i proportion till upplevda sociala problem.

  Ett exempel är Juholt och barnfattigdom. Få känner till att barnfattigdomen i Sverige idag enligt Rädda Barnen till 65% består av invandrare. Skulle vänstern haft den har potenta frågan annars?

  2.4. De ökar välfärdstaten genom att rösta på expanderad välfärdsstat, på lång sikt den dominerande effekten.

  Jag tycker inte att du har bemött mina argument, och upprepar bara ytterligare en studie med den första effekten, minskad solidaritet genom ökad etnisk mångfald, som jag aldrig förnekad.

  Låt mig upprepa: Vad spelar etniska svenskars syn på välfärdstaten för roll vid fri invandring, när etniska svenskar förvandlad till en politiskt minoritet?

 6. Ljung:

  Den effekt du pratar om finns redan inbakad i siffrorna för invandring. Det är *ändå* en enorm förlustaffär, då endast ca 50% av utomeuropeiska invandrare i arbetsför ålder har jobb. Det är nämligen inte alls sant som du skriver att nästan alla invandrare skulle ha jobb efter sju år.

  Att ha jobb räcker för övrigt knappast för att vara netto-kontrobutör till valfärdstaten, som många verkar tro. Låginkomsttagare utan jobb får mer av välfärdstaten än de betalar in, det är liksom hela tanken med en välfärdstat. De flesta arbetsföra i Norrland har jobb, ändå får Norrland tiotals miljarder netto varje år av resten av landet.

  Utomeuropeiska invandrares genomsnittliga inkomst är mindre än hälften av etniska svenskars, enligt SCB.

 7. Ljung

  Du har själv valt att skaffa Dina svenska barn. Var vänlig beräkna den årliga kostnaden innan du knullar. Vill Du inte lägga ut vad de kostar, använd kondom.
  Dina barn är Ditt ansvar.
  Nu råkade vi prata om invandring i tråden, inte om egna frivilliga barn.
  Äppel och Päron, Du vet…

 8. Grönkvist

  Ljungs inlägg var relevant och bidrog till tråden. Läs igen så kanske myntet trillar ned.

Kommentarer inaktiverade.