Homosexuella dansare

Ett av mina största intressen är dans, särskilt balett. Då och då funderar jag på om de manliga dansare jag ser och beundrar är hetero- eller homosexuella — inte minst därför att frågan om varför det skulle kunna finnas en koppling mellan ett (konstnärligt) yrkesval och sexuell läggning ter sig intressant. En studie, ”Sexual Orientation and Professional Dance”, publicerad i Archives of Sexual Behavior, bringar lite mer klarhet i frågan:

We interviewed 136 professional dancers about the prevalence of homosexuality among dancers, the dancers’ own sexual development, and relationships between dancers of different sexual orientations. Dancers estimated that over half of male dancers are gay, but that only a small minority of female dancers are lesbian. Gay men recalled more intense early interest in dance compared to heterosexual men and women, and were more feminine as boys than were heterosexual men. Gay men’s homosexual feelings typically preceded their dance experience, and only one gay man felt that his dance experiences may have influenced his sexual orientation. Heterosexual men voiced some mild complaints about gay male dancers, but these were balanced by positive sentiments.

I enlighet med den stereotypa uppfattning som ser manliga dansare som homosexuella tycks det alltså vara så att de är kraftigt överrepresenterade.* Icke desto mindre är många av dem heterosexuella, och jag kan förstå att det är lite besvärande för dem att betraktas som homosexuella i andras ögon. Inte för att det skulle vara fel, i deras ögon, att vara homosexuell, men därför att de faktiskt inte är det. Jag har läst två intervjuer på senare år (en dansk och en svensk) med manliga balettdansare och noterat att de heterosexuella har velat betona det maskulina inslaget i professionell dans: att den bygger på stenhård träning, att jämföra med en elitidrottares, och att sådan dans också ger gott om tillfällen att komma nära kvinnliga dansare.

Nu torde inte dansarnas sexuella läggning spela någon roll för den estetiska upplevelsen (som kan röra såväl kroppar som själva dansen); snarare rör mina funderingar hur en koppling kan förklaras. Är homosexuella mer (naturligt) intresserade av estetisk verksamhet? Är atletiska homosexuella mer benägna att satsa på dans än på sport pga. större öppenhet för homosexuella inom dansen? Eller finns andra möjliga förklaringar?

Läs gärna är en intervju med min favoritdansare Marcelo Gomes (homosexuell), som bl.a. rör dessa frågor.

_____________________

*Jag utgår förenklat från att resultaten är generaliserbara, vilket förstås inte är säkert.

10 reaktioner på ”Homosexuella dansare

 1. Heterosexuella manliga dansare borde då ha lätt att hitta tjejer bland de kvinnliga dansarna.

 2. Och hur förklarar du att så många av dem som gillar balett är homo? Har nästan aldrig träffat en str8 snubbe som gör det.

 3. ”Heterosexuella manliga dansare borde då ha lätt att hitta tjejer bland de kvinnliga dansarna.”

  Kanske tycker även kvinnliga dansare att det är omanligt att dansa och väljer hellre en ”manligare” hockeykille :-)

 4. Tora: Denna mer kvalitativa studie antyder att det finns en överrepresentation av homosexuella också inom simhopp:

  ‘One athlete described the sport of diving to me as “a gay Mecca,” but with the unusual twist that “nobody talks about it.” He said, “Everyone knows about everyone else, but no one talks about it.’

 5. Rätta mig om jag har fel, men visst syns det ibland på hur en dansare utför en dans vilken sexuell läggning han har? I så fall påverkas ju den estetiska upplevelsen. Tänker närmast på TV-showen ”so you think you can dance”, där det händer att en kille får kritik för att inte vara tillräckligt maskulin.

  Egentligen inte min spekulation, utan min frus, som kanske ser något annat med en kvinnas ögon på män..

 6. Ja, som heterosexuell man kan man ju t ex inte avgöra om en annan man ser bra ut. Själv är jag så hypermaskulin att jag över huvud taget inte kan se någon skillnad alls på andra män.

 7. Baphomet, vad har ”ser bra ut” att göra med sexuell läggning och hur det ev. syns på en dansare?

  Heterosxuella kvinnor skulle ev. kunna se det bättre på män, för att sexuell läggning ju har en viss betydelse för hur en man kan fungera som partner och pappa till framtida barn (dvs om det blir några!). Är jag homofob om jag ens tänker en sån tanke? Tycker inte jag.

  Däremot tvivlar jag nog lite mer på om en heterosexuell man har såna ”antenner”.

Kommentarer inaktiverade.