Jodie Foster lever med en kvinna

Skådespelerskan Jodie Foster bekräftar att hon är lesbisk.

jodie_foster.jpg

Varför är det egentligen av intresse? Jag tycker i grunden att frågan om sexuell läggning borde bemötas med indifferens. Varför bry sig om vilket kön det är på dem människor älskar, lever med och har sex med? Med detta menar jag inte att man ska dölja sin läggning – tvärtom är det en viktig del av en god livskvalitet att kunna vara ärlig om den man är inför vänner, familj och kollegor – utan bara att det vore önskvärt att ingen höjer på ögonbrynen vid kännedom om någons homosexualitet.

Så länge många värderar homosexualitet lägre än heterosexualitet tycker jag att det är extra viktigt att vara öppen om den man är – för att utgöra förebild för unga homosexuella (som ofta inte har det så lätt), för att motverka fördomar och för att kunna besvara frågor.

Av dessa skäl tycker jag att det är bra att Foster nu gör det hon gör.

Tilläggas kan att Foster och hennes kvinna har barn. Något att tänka på för dem som vill ”bevara äktenskapet” för att gynna barnen. Inte alla barn, tydligen.