Ohlin om Wicksell

Bertil Ohlin om en annan svensk nationalekonom, Knut Wicksell:

Wicksell is almost never entirely right, in fact, he is not seldom entirely wrong; but you will find that he has dug a little deeper than anybody else in almost every problem at which he has been working.

Brister inte många moderna nationalekonomer just i detta, att grundligt sätta sig in i frågor (inklusive institutionalia, historia och andra bakomliggande fakta)? Istället står den exakta analysen i centrum.

Läs gärna ytterligare en svensk nationalekonoms, Lars Jonungs, porträtt av Wicksell här.

13 reaktioner på ”Ohlin om Wicksell

 1. Ganska kul (och osmakligt) med tanke på att Ohlin var ett lika stort skämt som Keynes är (och på ungefär samma grunder; om det är någon som tror att Keynes är något annat än utskrattade av seriösa tänkare så misstar denne sig) och att Wicksell (tillsammans med Gustav Cassel) är Sveriges enda riktiga nationalekonom i titelns rätta innebörd.

 2. Knut Wicksell var på sin tid stor idol bland vänsteranarkister på grund av sina angrepp på kristendomen ,för legalisering av preventivmedel och kvinnans frigörelse.

 3. Jag är iofs knappast vänsteranarkist, men kan tycka att de attribut Sven framför är framsynt positiva och betecknar en intelligent man… mao någon värd att stifta bekantskap med.

 4. Paul: Om du har några önskemål om att nationalekonomi ska betraktas som en seriös vetenskap, som bör tas på allvar, snarare än en lekstuga, så är det nog klokt om du avstår från att antyda att en majoritet av alla ekonomer använder personangrepp som metod att framföra sina budskap.

 5. NEK:are

  Det hålls en hel del konferenser till Marx ära också, det bevisar ingenting, allra minst om Marx besatt substans eller ej. Det du appellerar till är inget annat än det logiska felslut som kallas Argumentum Ad Populum (eller ”ja, en biljon kineser kan visst ha fel”).

  David Bergkvist

  Som Ohlin i citatet ovan då menar du? För övrigt ser jag nationalekonomer som tar Keynes (och Ohlin m.fl.) på allvar som ett långt större hot mot nationalekonomi i synnerhet och vetenskap i allmänhet. Att kalla dem vid deras rätta namn (dvs intellektuella charlataner) långt mindre så!

 6. kristian Du verkar tro att utvecklingen mot det bättre sker av sig själv utan människans kamp och arbete. Det tror inte jag.

 7. Sven

  Både ja och nej. Vi har kommit hit av oss själva ända från den första cellen för några miljarder år sedan utan människans benägna hjälp. Också en sorts prestation.

 8. Inget ont alls i Din kommentar, mitt jobb har bara gjort mig lätt yrkesskadad.

Kommentarer inaktiverade.