Filosofi i en opera

Jag lyssnade igår på Benjamin Brittens kammaropera The Rape of Lucretia, med libretto av Ronald Duncan. Jag upptäckte då denna fras av filosofisk karaktär:

It is better to desire and not have than not to desire at all.

Detta håller jag inte med om. (Dock anbefaller jag operan!)

4 reaktioner på ”Filosofi i en opera

 1. Alfred Lord Tennyson, In Memoriam, 1850:

  I hold it true, whate’er befall;
  I feel it, when I sorrow most;
  ‘Tis better to have loved and lost
  Than never to have loved at all.

  Din inställning är för övrigt ren Buddhism.

 2. För mig är begäret det enda som driver mig i mitt liv. När jag väl fått det jag åstundat tappar det sin begärlighet ganska fort.
  Ungefär som tex Kilimadjaro. Fem dygn upp”the Coca Cola Route”, sex ”the Whisky Route”, en timme på toppen sen blir det blött och kallt, i värsta fall illamående, två dygn ner. Sju dagar för en timme. Men man vill inte ha det ogjort…

  Kvinnor kan vara ännu värre.

 3. Patrik: Det kan nog stämma. Jag har tagit starkt intryck av Schopenhauer, som i sin tur starkt influerades av buddhismen. (Och jag håller inte med Tennyson: jag har förkastat den romantiska kärleken,)

 4. Bah, varför gå över ån efter vatten när vi själva har Heidenstam?

  ”Det är skönare lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge.”

Kommentarer inaktiverade.