Försvagar utbildning religionens ställning?

Det finns skäl att se utbildning som viktig för ekonomisk utveckling. Inte nog med det. Den nya studien ”The Effect of Education on Religion: Evidence from Compulsory Schooling Laws” innehåller bl.a. följande figur över sambandet mellan utbildning och icke-religiositet:

Studien använder sig sedan av ekonometri för att undersöka om det här sambandet gäller för hela Canada, när man kontrollerar för andra variablers inflytande och när man försöker identifiera kausalitet:

For over a century, social scientists have debated how educational attainment impacts religious belief. In this paper, I use Canadian compulsory schooling laws to identify the relationship between completed schooling and later religiosity. I find that higher levels of education lead to lower levels of religious participation later in life. An additional year of education leads to a 4-percentage-point decline in the likelihood that an individual identifies with any religious tradition; the estimates suggest that increases in schooling can explain most of the large rise in non-affiliation in Canada in recent decades.

 Jag gillar (och förstår varför vissa prelater räds) utbildning.

3 reaktioner på ”Försvagar utbildning religionens ställning?

  1. Inte särskilt förvånande men väcker samtidigt hopp att få det ”svart på vitt”. Att tro på – och föra vidare sagor som om de vore sanna, helt utan rimliga belägg torde ha något med bristande utbildning eller dumhet att göra, oavsett om det handlar om enhörningar, tomtar eller gudar.

  2. Ping: Mindre än hälften av jordens befolkning tror på evolutionsteorin | Vetenskap & Allmänhet

Kommentarer inaktiverade.