Stoppad på gatan av insamlare

insamlareJag ogillar starkt att bli approcherad på gatan av okända människor som ber mig att donera till olika ändamål. Inte därför att jag ser det som fel att organisationer försöker samla in pengar, ofta med ärliga motiv, utan därför att jag inte tycker om att bli approcherad av okända människor. Det är irriterande att bli stoppad i sina tankar när man är på väg någonstans och att behöva säga nej. (Jag säger bara ja till söta insamlare). Nå, nästa gång jag blir stoppad ska jag istället för att bara säga nej ställa de fyra frågor Bryan Caplan rekommenderar:

1. Aren’t you at least partly to blame for your problems?
2. Can’t someone closer to you help?
3. Isn’t there someone else in the world more deserving of my help?
4. Aren’t you a complete stranger?

Vi får se om det biter. Problemet kan bli att de vill veckla in sig i långa svar som jag inte har tid eller ork att lyssna på.