Värnplikt och högre utbildning

Sverige är på väg att avskaffa den allmänna värnplikten. Vad blir de samhällsekonomiska effekterna av det? En viktig sådan, nämligen effekten på efterfrågan på högre studier, analyseras i ”Does Military Draft Discourage Enrollment in Higher Education? Evidence from OECD Countries” av Katarina Keller, Panu Poutvaara och Andreas Wagener. På teoretisk grund finns skäl att förvänta sig en negativ effekt:

070520-A-4520N-081

Military service diminishes the individual returns to human capital. If military service interrupts studies, it will take a longer time to complete higher education. In addition, previously acquired skills and knowledge may depreciate during military service, and their recovery would require extra education. Finally, military service shortens the active period on the job one has chosen. All these effects can be expected to reduce the amount of education (in particular, of post-secondary schooling) that a student desires to obtain.

Hur ser då de empiriska beläggen ut?

We show that for 22 OECD countries since the 1960s, the intensity with which military conscription is enforced has a statistically significantly negative impact on the acquiring of post-secondary education. … Our regressions indicate that for a one standard deviation decrease of the duration of military conscription or of the conscript share (i.e., by almost eight months or by one percent of the population), the share of the working-age population enrolled in post-secondary education would increase by at least 8 and 15 percent, respectively. As human capital is one of the driving forces behind economic growth and prosperity, at least OECD countries appear ill-advised to rely on conscription.

Regeringen och Sten Tolgfors åtgärd på detta område tycks alltså kunna bli gynnsam för Sveriges ekonomi i förlängningen.

Se även inlägget ”Värnplikten är inte överlägsen”.

10 reaktioner på ”Värnplikt och högre utbildning

 1. Jag håller med om att allmän värnplikt borde avskaffas, men det finns positiva effekter av sådan tjänstgöring också. I Israel, där jag gjorde militärtjänst, så är det allmänt vedertaget att unga killar kommer till armén där de mognar oerhört och blir både ansvarstagande, driftiga och får ett ganska gott självförtroende samt knyter många kontakter.

  Jag har förstås inga belägg för att just detta skulle ge några specifika effekter, men jag föreställer mig att det kan bidra till den dynamik som finns inom t.ex. IT-branschen i Israel.
  Slutligen så menar jag förstås inte att bara för att det möjligtvis ger positiva effekter där så skulle det ge liknande effekter i andra länder (som är i fred t.ex.) eller att det ens överväger de negativa effekterna.
  :)

 2. A. Fahl: I Israel är väl värnplikten 3 år? Eller minns jag fel? I vilket fall som helst så kan jag tänka mig att män i den åldern mognar under en sådan tidsperiod alldeles oavsett om de gör militärtjänst eller ej.

 3. Dennis:
  Det har du självklart rätt i. Jag jämför mest mellan israeler, svenskar, amerikaner och andra jag känner som är 20+. Israeler är enligt mig helt klart de mest mogna.

 4. Ska bara tillägga att då jag loggade in till wordpress byttes namnet till ”aviel”. jag heter alltså anders aviel fahl :)

 5. Jag tror Aviel har en poäng. Det vore intressant att se vad militärtjänst innebär för individernas produktivitet senare i livet.

 6. Aviel har säkert en poäng. Man tenderar bara att se till nackdelarna när man är emot värnplikt.

 7. En lite annorlunda synpunkt: Värnplikt kan ju – precis som utbildning – ha en sorteringsfunktion. Om det är få som genomgår värnplikt/utbildning och det är svårt att komma in, så kan arbetsgivarna se det som ett tecken på hög förmåga att ha gjort det, oavsett vad man lär sig. Om det är mångs som genomgår det och lätt att komma in, kan arbetsgivarna se det som ett tecken på låg förmåga att inte ha gjort det, oavsett vad man lär sig.

 8. Angående individernas produktivitet vore det ännu mer intressant att höra hur mycket Sverige tappat genom åren genom alla de skador som är legio inom värnplikten.

  Inte nog med att det inte är valfritt, man tvingas dessutom slava för en organisation vars syn på säkerhet, mobbning och psykisk hälsa hade fått en vanlig arbetsgivare åtalad.

  Vad gäller dynamiska effekter för IT så Silicon Valley? Det har väl existerat både i tider med värnplikt (? – 197x?) och utan. Och exploderade samtidigt som värnplikten avskaffades t.o.m.

  Dessutom är det väl bra mycket billigare att skicka omogna pojkar i gruppterapi/karibien i segelbåt/överlevnadsvecka/whatever än lumpen om nu det är så viktigt, tokdyrt att larva runt i grönt i skogen juh.

 9. delphi-lisa:
  ”Inte nog med att det inte är valfritt, man tvingas dessutom slava för en organisation vars syn på säkerhet, mobbning och psykisk hälsa hade fått en vanlig arbetsgivare åtalad.”

  Ja det är armén i ett nötskal.

 10. Hej Delphi-Lisa

  Nu blir ju inte omogna tonårspojkar precis skickligare på att försvara landet i ett eventuellt krig, genom att åka till Karibien och segla…eller?
  Eller poliser duktigare på att lösa problem genom utebliven utbildning ersatt av lite segling och mys.

Kommentarer inaktiverade.