Mina svar på era frågor

Jag uppmuntrade för ett tag sedan läsare av denna blogg att inkomma med frågor till mig. Stort tack för era frågor! Här kommer några av dem och mina (korta) svar:

DSC00339Hur orkar du blogga så mycket?
Jag har inga problem att finna energi för bloggandet – det har blivit mitt kanske största fritidsintresse, och jag ägnar några timmar per kväll och en ganska stor del av helgerna åt att förbereda blogginlägg. En del av de förberedelserna handlar förstås om att läsa böcker, uppsatser, nyheter och andra bloggar, vilket jag delvis gör i mitt arbete, men även privat. Energin kommer nog ifrån min förhoppning att jag genom bloggen kan påverka andra att tänka mer likt mig – eller åtminstone att fortsätta tänka annorlunda än mig men med en klarare bild av varför.

Påverkar bloggandet ditt yrkesliv?
Ja, och så gott som uteslutande positivt. Dels läser jag lite fler uppsatser nu än jag gjorde tidigare, vilket en aktiv forskare behöver göra, och dels blir bloggen lite av ett sökbart bibliotek, som jag kan återvända till för att hitta bra referenser. Dessutom lär jag mig ofta saker av duktiga kommentatorer.

Vilka andra bloggar rekommendarar du?
Se min ”blogroll” för lite tips. Själv följer jag dessa och en del andra via Google Reader, så att jag inte missar något nytt inlägg.
Skulle jag välja mina tre svenska favoritbloggar skulle det nog bli Andreas Bergh, Inslag och Jakob Heidbrink. Dito amerikanska skulle bli Andrew Sullivan, EconLog och Marginal Revolution. Men det finns som sagt många andra bra bloggar som jag också följer och rekommenderar.

Har du blivit igenkänd på gatan eller på annat sätt blivit uppmärksammad pga bloggen?
Nej, åtminstone har ingen på gatan kommit fram till mig och talat med mig om mitt bloggande. Och jag har inte heller blivit uppmärksammad pga. bloggen, förutom att en del på nätet länkar till mig då och då. När det gäller personlig uppmärksamhet eftersträvar jag att inte få sådan, så att inte approcheras på gatan är helt i linje med mina preferenser. Att inläggens sakinnehåll däremot läses av många eftersträvar jag.

Varför har du en så negativ syn på kärlek, som ju är det finaste som finns?
Nja, först och främst är jag bara negativ, för egen del, till romantisk kärlek, men det finns andra sorters kärlek som jag tycker om. Huvudskälet till att jag inte vurmar för romantisk kärlek, som annars präglar vår kultur, är att jag ser tanken på att en person ska kunna tillfredsställa alla ens behov som naiv. Vidare har jag en mycket stark preferens för autonomi, att vara fri att göra det jag vill, vilket ofta är svårt i en romantisk relation. Men jag har ingen synpunkt på om andra ingår i romantiska relationer, efter eget övervägande. Möjligen tror jag att fler kunde trivas med singellivet som ideal; man behöver inte leva som alla andra om man innerst inne inte vill.

Har du upplevt några negativa sidor efter det att du började blogga?
Nej, det kan jag inte säga. Bloggandet tar mycket tid, men å andra sidan tycker jag att det är roligare än de alternativ jag kan tänka mig under den tiden. Jag har t.ex. fått väldigt få obehagliga kommentarer på blogginlägg, vilket jag hade befarat innan.

Varför skriver du så mycket negativt om religion?
Jag ogillar religion av två skäl. Dels därför att jag inte anser det finnas skäl att anse religioner sanna och dels därför att jag ser viktiga delar av religiös etik som primitiva rester från en historisk tid. Det finns traditionellt något slags ”tassa-runt-i-filttofflor”-inställning gentemot religion, att det är ofint att ifrågasätta andras uppfattningar på det området. Denna inställning avvisar jag.

För du någon statistik över besökarna på din blogg?
Jag kan se, via WordPress, hur många besök jag har per dag, vecka, månad och år samt totalt. Men jag vet inte hur många unika besökare jag har eller varifrån besökarna kommer. Antalet besök per dag varierar; just nu har jag mellan 1500 och 2000 besök per dag. Men samma person kan alltså göra flera av dessa besök.

Har du tillgång till mailadressen bakom varje alias?
Nja, alla som skriver kommentarer måste ange en e-postadress, som bara är synlig för mig, men många använder fejkadresser. IP-nummer anges också, men jag har inte sett mig behöva ta reda på varifrån de kommer någon gång.

Hur uppstår avataren?
Ett gudomligt mysterium! Skämt åsido, vad jag har förstått baseras den på den e-postadress man anger.

Är du inte lite nyfiken på vilka personerna är bakom kommentarerna? Har du inte försökt ta reda på vilka de är?
Vissa kommentatorer har egna bloggar som de länkar till, och dem tittar jag lite på. Övriga försöker jag inte ta reda på mer om. Jag respekterar att inte alla vill framträda med alla personuppgifter på nätet. Det jag undrar mest över är nog utseende.

Ja, därmed slutar denna Q&A-session. Tack för era frågor!