Yttrandefrihetens primat

Timothy Garton Ash brukar skriva trista kolumner i DN. Inte idag. Utifrån ett färskt upprop argumenterar han, i mitt tycke helt rätt, mot lagar som förbjuder ifrågasättande av historiska händelser:

Denna vecka har en grupp historiker, i vilken jag själv ingår, anlagt moteld mot detta farliga nonsens. I vad som kallas ”Appel de Blois”, publicerad i Le Monde, hävdar vi att i ett fritt land ”är det inte någon politisk instans sak att slå fast historiska sanningar eller att begränsa historikernas frihet med straffrättsliga sanktioner”. Vi argumenterade också emot det växande antalet så kallade minneslagar.

I Sverige har vi förvisso en lag om hets mot folkgrupp, som jag anser borde tas bort, och kristna aktivister som vill kriminalisera ”hädelse”, men vi har hittills besparats minneslagar. Må det så förbli.

Se även vad Peter Singer har att säga om saken.