Bo Balderson träder fram

Ska man tro på att Bo Balderson de facto är den som har låtit sig intervjuas av SvD? I vilket fall tillhör han en av mina favoritförfattare. Dessutom får denna hans syn mig att gilla honom ännu mer:

Jag tycker illa om religion, inte minst kristendomen, med helvetespredikanten Jesus i spetsen. 

Se tidigare inlägg om Baldersons härliga litterära figur adjunkt Vilhelm Persson här, här och här.

23 reaktioner på ”Bo Balderson träder fram

 1. rormok: En rolig spekulation från din sida! Dock tror jag inte att den du föreslår är tillräckligt spirituell för att kunna prestera Balderson-alster. (Snyggt tema du har på din blogg, förresten!)

 2. Helvetespredikant……..Om Jesus är helvetespredikant, vad ska man då kalla Paulus och alla ”Lesser Prophets” med sina eldsljungande och svaveldrypande utfall??…..Spännande är det i alla fall.

 3. Jan Mårtenson skriver ju redan (med åren allt träaktigare) deckare med antikhandlaren Homan, har svårt att tro att Mårtenson kan vara så underhållande och ännu svårare att han skulle slutat med Balderson för 20 år sedan.

 4. Det finns väl två Jan Mårtenson. Homanförfattaren lär det ju knappast vara. Av flera skäl är det osannolikt.

 5. Bo Balderson är metallurgiprofessorn Tore Norén, författare till 4 studentspex på KTH men också till lärda avhandlingar om svetsteknik och metallurgi.

 6. Bo Baldersons riktiga namn var Tore Norén.Professor i metallurgi vid KTH, specialist på svetsning,lödning och skärning av stål. Han var också författare till flera studentspex i Blandarens anda, densamma som genomsyrade böckerna om det knasiga Statsådet. En god vän till Norén som hade umgåtts mycket å yrkets vägnar med honom anförtrodde detta för mig. Båda är nu borta så det finns ingen anledning att hemlighålla längre. Sven.

 7. Jag ser att jag måste korrigera min uppgift om Bo Balderson. Av allt att döma är mannen bakom pseudonymen fortfarande i livet, så det är bara att se tiden an. Gåtan löser sig på naturligt sätt så smäåningom.

 8. Norén är tydligen i livet, så det är bara att vänta. Saken reder ut sig själv, vi kan sluta med speklationer. Sven

 9. tänk om han överler oss alla1 jag är bara 88, så han kan ju bli hundra. Den som överlever Pekka får SE1

 10. Ett ytterligare indicium¨:Tore Noren hette noren-Brandel. Ur detta senare namn kan man anagrammera BALDER, Där har han ftt sin pseudonym. Så lurig är han!

 11. Tänk vad många förståsigpåare som J.Guillou m.fl. ska bli förvånade när dom får veta att dom har gissat fel hela tiden. Fast J.G. kommer förstås att säga” JAG VISSTE DET !

 12. Vda har Noren-Brandel med saken att skaffa? Alla vet väl att Ebbe Carlsson var ‘Bo Balderson’.

 13. Ja, det tycks vara så, att Norén avled 1997. Då måste det vara förlaget som fortsätter att hemlighålla hans identitet.

 14. Noren har skrivit mer än studentspex och Baldersonböckerna, kolla själv får ni se. Han var tydligen väldigt mångkunnig.Bonniers borde faktiskt ta och släppa den här fåniga sekretessen nu. Och nämn inte Ebbe Carlsson i sammanhanget igen, han är totalt utesluten.

 15. Tore Norén Brandel var forskningschef på Oxelösunds Jernverk och sedemera professor i Svetsteknologi på KTH i Stockholm. Han hade allvarlig diabetes och hjärtproblem och avled i slutet av 1990-talet. Han grundade 1943 Konglig Bergshögskolans Spectaclesellskap och har skrivit ett antal Bergsspex, varav flera getts i repris, bl.a. Isabella. Hans spexarnamn var Pekka. Pekka kan omöjligen vara identisk med Bo Baldersson. Jag tror att Bo Baldersson är en kvinna.

Kommentarer inaktiverade.