Nej till postboxar

Posten försöker med hjälp av Post- och Telestyrelsen att få alla flerbostadshus att installera (och själva betala) postboxar i entrén. Detta för att Posten därigenom sparar pengar, eftersom arbetskraftskostnaderna minskar när postutdelningen går fortare. Men en sådan förändring försämrar tillvaron för oss som bor i dessa hus, det borde Post- och Telestyrelsen (åtminstone) beakta och stoppa alla direktiv om boxinstallation. Ty:

  • Postboxar försämrar servicen, i det att man själv måste traska iväg till denna box för att hämta sin post istället för att kunna hämta den från hallgolvet. Hallgolvshämtning är särskilt värdefull de dagar då man inte är anständigt klädd/kammad och för gamla och rörelsehindrade personer.
  • Postboxar förfular inredningen, t.ex. i det hus jag bor, från 1892.
  • Postboxarna betalas av de boende, som i regel inte vill ha dem.
  • Argumentet att det handlar om brevbärarnas arbetsmiljö är minst sagt ansträngt: i de flesta hus finns hiss. Hursomhelst torde trappbestigning vara en utmärkt motionsform.

SvD:s Maria Abrahamsson driver förtjänstfullt på i frågan, liksom fp:s Carl B. Hamilton och, tidigare, diverse företrädare för fastighetsägarna och de boende och DN:s Peter Wolodarski.

Annars ett tips till Posten. Varför inte istället kräva att vi hämtar posten på ett postkontor? Det skulle förbättra brevbärarnas arbetsmiljö ännu mer och spara riktigt, riktigt mycket pengar åt er.

Uppdatering: Mejla ansvarig minister, Åsa Torstensson, och be henne stoppa Post- och Telestyrelsens direktiv. Det har jag gjort.