Bingolotto och mineralvatten

Igår tittade jag på Bingolottos uppesittarkväll och blev upprörd. Bl.a. lottades en apparat ut som kolsyrar kranvatten. Denna framhölls som bra eftersom mineralvatten på flaska ”förstör miljön”. Vi som konsumerar mineralvatten demoniserades ett flertal gånger under programmets gång.

Det som stör mig är inte att människor bryr sig om miljön utan bristen på redigt tänkande. Vill man uppnå ett visst miljömål, t.ex. en sänkning av koldioxidutsläppen med x procent, bör man fråga sig hur det målet bäst och mest rättvist uppnås. Nu har mediadebatten snöat in (om uttrycket tillåts så här års) på ett perifert fenomen, mineralvattendrickande. Samtidigt ignoreras mycket större miljöproblem, t.ex. privatbilismen. Bingolotto demoniserar mineralvattendrickande men lottar utan minsta kritik ut 27 bilar och två motorcyklar, samt en massa annat vars produktion inte direkt gynnar miljön, i programmet. Hyckleri eller dumhet?

Min poäng är att om koldioxidutsläppen ska minskas bör det ske genom att de aktiviteter som orsakar störst problem diskuteras kritiskt. Men eftersom de flestas preferenser är sådana att de inte vill gynna miljön om det drabbar dem själva alltför mycket ignoreras t.ex. problem med bilåkande helt. Andras preferenser struntar man däremot helt i. ”Förbjud mineralvatten, det är ändå en onödig produkt”. Vissa av oss anser faktiskt inte det.

Kanske bör varje person tillåtas orsaka y kg koldioxidutsläpp per år? I så fall kanske vi som inte har bil kan få dricka mineralvatten medan de som kör bil måste dra ner på en massa annan miljöförstörande verksamhet, såsom mineralvattendrickande, köp av bingolotter (vars produktion förstör miljön), köp av platt-tv (vars materialutvinning och produktion förstör miljön) och tittande på tv (som kräver el som förstör miljön).

Jag har tidigare upprört klagat på DN:s Krogkommission i samma fråga.