Jul utan religion

Varje år – och jag predikterar att vi snart får uppleva det igen – brukar kristna och konservativa framträda i media för att beklaga att många barn inte känner till varför vi firar jul. ”Är det inte skandal att de inte har kunskap om Jesus som julens ursprung?” Som Marie Söderqvist uttrycker det:

Men jag tror att lite mindre mat och jultomtar och lite mer gud och julspel för alla skulle vara av godo.

Jag säger: tvärtom! Det är sunt och bra att inte känna till något om kristendomens bisarra läror. Ignorance is bliss. Föräldrar som läser julevangeliet för sina barn borde skämmas.

Istället bör julen strikt ses som en skön tid när man får tillfälle att umgås med sina nära och kära och visa dem lite extra prov på sin uppskattning.

Uppdatering: Den stackars rektorn fick, bildligt talat, löpa gatlopp. Mycket märkligt, att en så självklar sak som att en offentlig skola inte ska ge utrymme för religiös propaganda möter sådant motstånd. Nu tycker jag kanske att just tomten är acceptabel (däremot inte kyrkoavslutning och psalmsång) – även om han har kristna rötter tror jag ingen längre känner till det. Därmed är ingen skada skedd – notera mitt argument för okunskap ovan. Kristna ritualer är bara skadliga så länge folk associerar dem till kristendomen.