Liv och död

Många verkar vara motståndare till eutanasi. Det är inte jag. Jag förstår inte varför många ser döden som så speciell eller farlig. Som Peter Singer tycker jag att det är livets kvalitet, inte livets kvantitet, som ska upprätthållas. Om man lider och vill dö, är det för mig självklart att det inte ska vara straffbart att döda en. Regelverket i Nederländerna är tilltalande.

Som Phaedra sjunger i Brittens kantat med samma namn:

Oenone, I want to die. Death will give me freedom; oh it’s nothing not to live; death to the unhappy’s no catastrophe!

Men för dem som vill leva, glöm inte något livsviktigt.

En reaktion på ”Liv och död

  1. Satt och åt middag för ett par veckor sen med två holländska läkare i min ålder (under 30, men inte med så mycket …). Båda hade utfört eutanasi. Kvinnan hade bara gjort det en gång och fann det mycket traumatiskt. Mannen flera, och hade en mer rationell inställning. Oavsett, båda var tacksamma för lagens existens.

    Min enda invändning var att jag såg en risk i att människor som är svårt handikappade, eller sjuka, men trots allt vill leva, känner en stor press att avsluta sitt liv för att underlätta för familj och släktingar. Den situationen vill jag skydda varje medborgare från. De övertygade mig dock ganska bra i att lagen är så restriktiv att de fallen aldrig kan ske.

Kommentarer inaktiverade.