Filmfestival

Jag besöker som vanligt Stockholm International Film Festival. Jag har hittills sett sex filmer, som med ett undantag har varit av högsta klass. Tre filmer vill jag särskilt lyfta fram.

voleurs.jpg Voleurs de cheveaux är en belgisk film om två brödrapar i öst i början av 1810-talet. Filmen kombinerar brutalitet med varma band bröderna emellan.

manu.jpg Les Témoins är en fransk film om unge Manu som flyttar till Paris och börjar leva livet under överinsikt av sin operasjungande syster och läkaren Adrien. En fantastisk film om vänskap, sex, liv och död. (Den fick mig att tänka på följande strof ur en Pet Shop Boys-sång: ”Passion and love, sex, money, violence, religion, injustice, death.”)

red.jpg Red without Blue är en amerikansk dokumentärfilm om två tvillingar. Den grep mig väldigt mycket. Mark är homosexuell medan Claire har bytt kön (hon föddes som pojke). Hur familjen har hanterat könsbytet står i fokus. Filmen påminde mig om professor Deirdre McCloskey. Jag skrev för några år sedan en recension av hennes självbiografi, som också den grep mig väldigt mycket.