Skönhet

Det har blivit fult att uppskatta mänsklig skönhet i vår viktimologiska kultur – eller åtminstone att uttrycka sådan uppskattning (”du får inte säga att x är vacker ty då blir y, som är mindre vacker, bedrövad”). Illa, ty vad ger större livsglädje än att observera och diskutera skönhet?

matchpoint2.jpg

Tur att man kan hämta inspiration hos Lord Henry Wotton:

And beauty is a form of genius – is higher, indeed, than genius, as it needs no explanation. It is of the great facts of the world, like sunlight, or spring-time, or the reflection in dark waters of that silver shell we call the moon. It cannot be questioned. It has its divine right of sovereignty. It makes princes of those who have it. You smile? Ah! when you have lost it you won’t smile. People say sometimes that beauty is only superficial. That may be so, but at least it is not so superficial as thought is. To me, beauty is the wonder of wonders. It is only shallow people who do not judge by appearances. The true mystery of the world is the visible, not the invisible.

Intellekt är så överskattat!