En irriterad jurist

En äldre jurist färdades på tåg med en ung man, och den senare lutade sig – trots förbud – ut från tågfönstret. Juristen tillrättavisade och läxade upp den unge mannen. Men:

Rättsrådet var mäkta förtjust i att tillrättavisa och läxa upp folk och blev mycket irriterad när hans anmärkningar inte mottogs med tillräckligt stort allvar.

Från Witold Gombrowiczs roman De besatta (s. 5).

Det påminner mig om när jag härförleden tillrättavisade och läxade upp en ung man på Eriksdalsbadet som genom plask störde den rofyllda motionssimning jag och andra ägnade oss åt i banor särskilt avsedda för det. Han tog mig inte på tillräckligt stort allvar – han fortsatte att plaska och plaskade dessutom extra mycket när jag simmade förbi. Rättsrådet kanske skulle hålla med Anna Dahlberg om att vi lider av en auktoritetskris?