Piller som skapar kärlek

Kärleksdrycker har vi hört talas om (i operans värld t.ex. i Tristan und Isolde samt i L’elisir d’amore). Kärlekspiller är en mer modern variant, och i ”Parental Love Pills: Some Ethical Considerations” analyseras om piller som ger upphov till föräldrakärlek gentemot barn är etiskt acceptabla. Den främsta oron tycks vara att sådan kärlek inte skulle vara autentisk och, därför, mindre bra eller inte bra alls för barnen. Som soma-entusiast har jag svårt att förstå denna typ av invändning, av två skäl. Dels kan en förälder vilja älska ett barn utan att kunna det, och om ett piller kan orsaka den kärlek som eftersträvas tycks det mig som om kärleken emanerar från en autentisk vilja till omsorg om barnet. Att själva känslans praktiska uppkomst sker på kemisk väg ser jag som irrelevant. Dels är min egen syn att autenticitet i sig är ointressant som etiskt kriterium. Om utfallet blir bra spelar själva motivationen bakom det ingen roll. Jag delar av dessa huvudsakliga skäl slutsatsen i uppsatsen:

In this paper, I argued that pharmacologically-induced parental love can satisfy reasonable conditions of authenticity. I also explained why someone might want to take such a pill, and I claimed that inducing parental love pharmacologically need not promote narcissism or result in self-instrumentalization, although I recognize that these are significant concerns.

Fram för kärlekspillren!

3 reaktioner på ”Piller som skapar kärlek

  1. Kärlekens värde överhuvudtaget lär minska, vad är bra med det? Jag tycker det är mer okej att det går inflation i perfekt formade bröst, vita leenden och botoxläppar.

  2. ..Sedan kan man fundera över optimal dos för olika individer..Vilka biverkningarna skulle vara, risken för missbruk och om medicineringen skulle vara livslång.
    En medicin till dem som inte kan känna kärlek, det är ju otroligt sorgligt. Men också väldigt fint.

  3. Börja med att definera kärlek. Föreställningen om att det avser svärmande känslor måste avisas å det bestämdaste. Kärlek uttrycks som tålamod, mod, uthållighet, lojalitet, omsorg, förlåtelse etc. Jag betvivlar att det finns piller som stimulerar dessa karaktärsdrag samt att pillrens kemiska sammansättning skulle kunna styras mot enskilda individer (partner, barn, föräldrar, vänner etc. Men om det funkar så är det väl gott – viljan att vilja älska är också ett uttryck för kärlek.

Kommentarer inaktiverade.