Lika IQ i näraliggande länder

I IQ and Global Inequality redovisas genomsnittlig IQ för 113 länder. Här kan man se dessa siffror, i kolumn 3. Sverige har en genomsnittlig IQ på 99. Nå, studien ”The Geography of IQ”, publicerad i Intelligence, undersöker om det finns ett geografiskt mönster länder emellan:

It is found that as predicted, nations that are geographical neighbors have more similar IQs than nations that are far apart. National IQ varies strikingly with position around the globe; the relationship between location and national IQ is even stronger than the relationship between location and national average temperature.

Se även inlägget ”Kognitiv kapitalism”.

9 reaktioner på ”Lika IQ i näraliggande länder

 1. Mycket intressanta utgåvor även om Lynn kanske inte är känd för att vara utan agenda.

  Det kan tänkas finnas flera variabler, speciellt korsbefruktande sådana, som tex mängden barn i en familj som handikappar barn både i uppmärksamhet och skolgånbg tex. på samma gång som Lynn hävdar att människor med lägre IQ skaffar fler barn.

  Sammanfallandet är ungefär av samma kvalitet som beviset: Godisätandet ökar, SD får framgångar.
  Mao det kan finnas en korrelation.

  Intelligenta äter inte godis.
  Om godisätandet ökar, så är det mängden dumskallar som ökar.
  Dumskallar röstar på SD.
  VSB.

 2. Det som förvånar mig synnerligen mycket att man inte hårdare i Sverige poängterat raset i PISA, med invandringspolitikens liberalisering och dessa åtgärders sammanträffande i tid. Det skulle säkert vara mumma för en del enögda forskare.

  Men då kommer igen problemet med multivariabler att försvåra bevisföringen, vilket kanske är en himla tur…?

  För godisätandet ha verkligen ökat i takt med invandringen…! :-)

 3. Nu återstår bara att bevisa, att Finland och Sverige, trots sin närligandehet, går olika vägar i IQ-mätningarna i framtiden. Vad gäller skolresultat i PISA gör de det redan… Anybodys guess…? :-)

 4. Borde mest bero på att länder som gränsar till varandra generellt befolkas av genetiskt och kulturellt närliggande folk. Genetik och kultur påverkar både intelligensen.

  ”Det som förvånar mig synnerligen mycket att man inte hårdare i Sverige poängterat raset i PISA, med invandringspolitikens liberalisering och dessa åtgärders sammanträffande i tid. Det skulle säkert vara mumma för en del enögda forskare.”
  Ja, för karriären brukar sluta så bra när man sysslar med så politiskt inkorrekt forskning? Jensen, Rushton och andra har blivit utsatt för mordhot och liknande.

  Ärligt talat är jag tveksam till om invandringen är den största orsaken bakom PISA-förändringarna. Men klart är givetvis att olika folkgrupper skiljer sig åt i genomsnittsintelligens och en stor invandring från Afrika, Mellanöstern och liknande områden leder till att Sveriges genomsnittsintelligens minskar. Det i sig betyder inte att vi måste minska invandringen, men det är åtminstone något man borde fundera på – innan man sätter upp en politik baserad på den naiva tron att människor överallt är närmast identiska.

 5. Nu är jag naturligtvis inte gravallvarlig med min spekulation, det hoppas ja att läsaren förstår, men däremot hoppades jag att påstpåendena skulle väcka viss debatt om den sk intelligenskvotens existentiella berättigande.
  Om vi nu tex accepterar att folk ifrån Afrika och mellanöstern skulle sänka den svenska IQ:n i medeltal, så har vi redan accepterat att IQ är en mätning av kulturell förmåga mer än en genetisk egenskap.
  Enligt mitt förmenande, som för all del inte är särskilt tungt, borde invandring inverka menligt på PISA-siffrorna men inte på IQ:n om man mäter rätt saker i IQ-tester.
  Visar bara att man fortfarande inte är riktigt överens om vad intelligens är, eller hur det skall mätas.

 6. ”Om vi nu tex accepterar att folk ifrån Afrika och mellanöstern skulle sänka den svenska IQ:n i medeltal, så har vi redan accepterat att IQ är en mätning av kulturell förmåga mer än en genetisk egenskap.”

  Huh?

 7. Patrik

  Den traditionella uppfattningen om IQ är, att den representerar hjärnans kapacitet, Inte vad som finns i den.

  Det betyder att om den har 150 hkr vid 15 ärs ålder, har den det vid 50 års ålder, ev något mindre, beroende på vad hjärnan varit utsatt för.

  Om resultat i IQ-test kan förbättras genom träning, så är det inte hjärnans kapacitet som mäts, utan hur mycket den lärt sig. Och då kommer saken i ett helt annat ljus.

  Om folk från andra kulturer svara olika mot IQ-testet pga att de aldrig utsatts för dylika tester, så är det ju testet som är värdelöst, inte hjärnorna. Naturligtvis förutsätter det att moderna hjärnor har gått igenom en ungefärligt likadan utveckling.
  För tillfället finns ingen annan uppfattning.
  Förlåt ironin…

 8. Är inte helt nykter och är inte säker på om jag fattar vad du menar… Men USA:s etniska grupper har alla genomgått grundläggande utbildning och växt upp i ett modernt samhälle. Genomsnittsresultaten skiljer sig ändå åt på IQ-test.

  Resultat på IQ-test kan förbättras genom träning, ja. Men en människas IQ kan inte förbättras i vuxen ålder. Det låter kanske motsägelsefullt. Jag ska försöka förklara vad jag menar. Ett känt IQ-test är Ravens Progressiva Matricer. Man ska avgöra vilken liten figur som är nästa steg i en bildsekvens. Jag är säker på att man kan lära sig särskilda tekniker för att förbättra sina resultat på sådana test. Men bara för att man memorerat en teknik för att klara av just sådana problem har man inte höjt sin faktiska intelligens.

  På individnivå kan säkert en människa få typ 130 på ett Ravens-test om hon egentligen har 110 men lärt sig massa tekniker. På samma sätt som en människa med 100 i IQ säkert kan få 125 om hon har stor tur. Men när vi pratar om stora kollektiv så kommer sådana skillnader – statistiskt brus – bara sköljas bort.

  Vad alla IQ-test försöker mäta är den stora faktorn bakom alla intelligens – general intelligence factor. På vissa tester får man förstås bättre resultat om man har utbildat sig, läst mycket, osv. Därför beror två personers olika resultat på IQ-tester inte bara på skillnad i faktisk IQ utan på många andra saker också: alltifrån motivation till erfarenhet av liknande saker.

  Bakgrund och miljö (samt andra specifika drag som inte i sig är intelligens, t ex koncentrationsförmåga) påverkar således en människas resultat också. Men det förändrar inte grundfaktumet: har du 100 personer med en genomsnitts-IQ på 90 och 100 personer med en genomssnits-IQ på 110, så har den senare gruppen fler naturligt smarta individer och – viktigare – den senare gruppen kommer klara sig bättre och prestera bättre än den andra på nästan alla områden av vikt i det moderna samhället.

  Genforskningen tar otroliga steg framåt just nu. De närmaste åren kommer vi bara hitta mer och mer gener med koppling till intelligens. Genetiska skillnader mellan jordens folk kommer bli ännu svårare att förneka.

Kommentarer inaktiverade.