Ger religiösa mer dricks?

Tidigare forskning har funnit att kyrkobesökare inte är ärligare än andra. En ny studie, ”Religion and Prosocial Behaviour: A Field Test”, publicerad i Applied Economics Letters, visar följande:

Religious people are thought to be more prosocial than nonreligious people. Laboratory studies of this using ultimatum, dictator, public goods and trust games have produced mixed results, which could be due to lack of context. This article examines the relationship between religion and prosocial behaviour using data from a context-rich, naturally occurring field experiment that closely resembles the dictator game – tipping in restaurants. Customers were surveyed as they left a set of restaurants in Richmond, Virginia, in the summers of 2002 and 2003. Our findings reveal no evidence of religious prosociality.

Religionen framställs ibland som en garant för gott beteende i ett samhälle. Underlaget för sådana påståenden tycks inte särskilt starkt. Kan det ha att göra med att grundläggande moraliska intuitioner kan ha biologisk, snarare än religiös, grund?

4 reaktioner på ”Ger religiösa mer dricks?

  1. Det där är iofs intressant, men jag undrar ändå om man inte missar något väsentligt:

    Hur hade just dessa religiösa varit utan sin religion, ceteris paribus? Blir man mer generös eller ärlig osv om man blir religiös? Kanske t.ex. är så att det är de som är i spec. stort behov av en sådan förbättring som söker sig till religion?

  2. Lennart

    Du kanske kände till hans tankar bättre än jag, i mitt tycke ville han bara ändra från dålig demokrati till teokrati.
    Vilket som i det långa loppet hade varit bättre, får vi inget svar på tyvärr.

  3. Med tanke på att dricksen på restauranger redan är minst 15% i USA så är det en konstig tanke att en extra dollar skulle vara ”god” eller prosocial. Det anser inte jag, åtminstone om det handlar om någorlunda fina restauranger.

  4. Säger jag som har käkat gourmet på Bellagio i Vegas. Jag tror det gick på 5000 spänn för två personer. Och en tusenlapp i dricks. Vad var det som var gott med det? Jag borde ju skickat tusenlappen till Afrika istället.

Kommentarer inaktiverade.