Otränad på grund av vänner?

Vad beror det på att vissa blir alltför rundnätta och otränade? Enligt den nya studien ”Is Poor Fitness Contagious? Evidence from Randomly Assigned Friends”, publicerad i Journal of Public Economics (preliminär gratisversion här), spelar vänner en central roll:

The increase in obesity over the past 30 years has led researchers to investigate the role of social networks as a contributing factor. However, several challenges make it difficult to demonstrate a causal link between friends’ physical fitness and own fitness using observational data. To overcome these problems, we exploit data from a unique setting in which individuals are randomly assigned to peer groups. We find statistically significant positive peer effects that are roughly half as large as the own effect of prior fitness on current fitness. Evidence suggests that the effects are caused primarily by friends who were the least fit, thus supporting the provocative notion that poor physical fitness spreads on a person-to-person basis.

Det gäller att välja sitt umgänge väl om man vill öka sannolikheten att hålla sig i trim.

5 reaktioner på ”Otränad på grund av vänner?

  1. Visa mig Dina vänner och jag skall säga Dig vem Du är…

  2. Går nog lite åt andra hållet också. Att folk väljer sitt umgänge efter hur de själva ser ut, tyr sig till ‘likar’.

  3. Kvoterar en vän ”Styrka är en temporär effekt av andras svaghet.”

Kommentarer inaktiverade.