Konjunkturberoende miljöengagemang

Ekonomer har i många år försökt klargöra hur man undviker lågkonjunkturer, då dessa i regel medför kostnader av olika slag. Nu visar en ny studie, ”Environmental Concern and the Business Cycle: The Chilling Effect of Recession”, att ekonomiska nedgångar även påverkar människors engagemang för miljön:

This paper uses three different sources of data to investigate the association between the business cycle—measured with unemployment rates—and environmental concern. Building on recent research that finds internet search terms to be useful predictors of health epidemics and economic activity, we find that an increase in a state’s unemployment rate decreases Google searches for “global warming” and increases searches for “unemployment,” and that the effect differs according to a state’s political ideology. From national surveys, we find that an increase in a state’s unemployment rate is associated with a decrease in the probability that residents think global warming is happening and reduced support for the U.S to target policies intended to mitigate global warming. Finally, in California, we find that an increase in a county’s unemployment rate is associated with a significant decrease in county residents choosing the environment as the most important policy issue.

Det är kanske inte helt förvånande att människor i första hand bryr sig om sin egen, och andras, ekonomiska situation. Idealismen får stå tillbaka när man förlorar eller riskerar att förlora jobbet.

En relaterad fråga är att vissa miljövänner förespråkar nolltillväxt eller negativ tillväxt, i tron att detta hjälper miljön. Det tror jag inte att det gör med automatik, eftersom tillväxt ofta handlar om att få ut mer av givna resurser; men beaktar man dessutom att människors engagemang för miljön tycks försvagas i frånvaro av en god ekonomisk utveckling, då tror jag att det tillväxtfientliga programmet riskerar att utgöra en riktig fara för miljön.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

9 reaktioner på ”Konjunkturberoende miljöengagemang

 1. Rätta mig om jag har fel men betyder inte nolltillväxt att samhället blir ett nollsummespel, att om någon blir rikare blir andra fattigare.
  Hur kommer det att påverka våra attityder till våra medmänniskor och till förändringar överhuvudtaget.
  Jag vill inte leva i ett samhälle som är ett nollsummespel.

 2. Man kan ju lite intressera sig för att det faktum för att om människor i allmänhet är konjunkturkänsliga, nmär det gäller miljöengagemang, så är naturligtvis ekonomer och industriägare det i ännu högre omfattning.
  Har Du Niclas någon graf som skulle visa på Wall Street-grabbarnas miljöengagemang i förhållande till ”vanliga” människor eller ”small people” som det så vackert heter på svengelska?
  Något med tex papperskonsumtionen per capita på Wall Street, eller mängden Porschar och lyxjakter per capita eller om vi fortsätter med USA tex mängden privata jetflyg per capita?
  Finns det många Ingvar Kamprads där som åker kommunalt eller Volksvagenbuss i Ryssland.

 3. Niclas: Nu antar du, likt miljöpartiet, att god miljöpolitik handlar om att övertyga folket om hur viktig miljön är. Jag håller dock inte med: om ett statiskt samhälle är oförmöget till accellererad miljöförstörning, så blir det ingen accellererad miljöförstörning i ett statiskt samhälle, även om dess medborgare så skulle hata miljön.

  Däremot håller jag med dig om att tillväxt kommer av att man på grund av ökad kunskap nyttjar befintliga resurser på effektivare sätt (att bara förbruka mer resurser, som riksdagspartierna tycks tro är bra för tillväxten, ger snarast negativ tillväxt), och att nolltillväxt således inte fyller någon funktion.

 4. David: Jag förstår din poäng, men är ett statiskt samhälle verkligen oförmöget till miljöförstöring? Jag tvivlar på det. Och i så fall, i alla fall i demokratier, tror jag att det blir svårt för politiker att värna miljön, i synnerhet om detta är materiellt kostsamt, om människor i allmänhet hatar miljön.

 5. Brydde sig människor det minsta om klimatet för 100 år sedan? Nej. Var klimatproblemet lika akut då som det är nu? Nej.

  Om Sverige för all framtid låstes till dagens BNP, så kanske miljöförstöringen skulle löka lite grann, men den skulle i så fall lägga sig stabilt på denna högre nivå.

 6. David

  Du har alldeles rätt, men ändå kan det bli fel. Ta Haiti som exempel. Det är i stort sett avskogat av överbefolkning och behov av ved och miljöförstöringen beror där på naturlig erosion i form av regn. Likadant med Påskön. Ibland kan brist på kunskap också ge miljöförstöring.

  Ökad kunskap borde alltså ge insikt, men som i Niklas antagande är miljöpolicyn beroende av den enstaka människans vinstintresse kombinerad med okunskap om de stora perspektiven.

  En riktig knäckfråga, speciellt som kunskap alltid motverkas av självutnämnda låtsaskonspirationister som ofta har populistiska agendor.

 7. Om vi hade medborgarlön skulle människor aldrig behöva oroa sig för sin ekonomi och kunde bry sig om det som är riktigt viktigt som miljön.

 8. Emil: Medborgarlön är en väldigt god idé, och därför finner jag det ytterst beklagligt att du genom att vandra på rosa moln sätter denna idé i dålig dager.

  Även om alla vore garanterade en minimiinkomst som ger dem tak över huvudet och mat och tandvård och liknande, så skulle vissa människor iallafall ha stora bostadslån, med höga räntor, och därför vara beroende att de även i framtiden ha jobb för att slippa flytta, och därmed ha anledning att oroa sig över sin ekonomi.

  Om du vill åtgärda detta oroande, så är inte medborgarlön lösningen. Sannolikt finns det inte ens någon lösning.

Kommentarer inaktiverade.