En kvinna i rött

Är du kvinna och vill attrahera män kanske du ska börja fundera på färgen på dina kläder. Enligt den nya studien ”Romantic Red: Red Enhances Men’s Attraction to Women”, publicerad i Journal of Personality and Social Psychology, gäller nämligen följande:

In many nonhuman primates, the color red enhances males’ attraction to females. In 5 experiments, the authors demonstrate a parallel effect in humans: Red, relative to other achromatic and chromatic colors, leads men to view women as more attractive and more sexually desirable. Men seem unaware of this red effect, and red does not influence women’s perceptions of the attractiveness of other women, nor men’s perceptions of women’s overall likeability, kindness, or intelligence.

Å andra sidan ger detta resultat också kunskap för de kvinnor som inte vill attrahera män, såsom lesbiska och gifta kvinnor som enbart vill befinnas attraktiva av sina egen män. (De senare kan ha röda kläder i hemmiljö.) Frågan är om denna aspekt påverkade Margaret Thatcher, som alltid undvek röda kläder som premiärminister. Den officiella motiveringen var att rött är socialismens färg, men möjligen ville hon genom sina blåa klänningar hålla andra män än Dennis stångna.

12 reaktioner på ”En kvinna i rött

 1. Min dotter skall ha en riktigt röd puddingpastej på den kommande studentbalen.

  Hur skall jag som orolig pappa förhålla mig till detta?

 2. ….funderar lite kring det här med omedvetna könsroller (även om jag förstår att du skrev denna med glimten i ögat): Undrar om man hade skrivit en artikel/blogginlägg, som talar om hur män som endast vill attrahera sin fru bör gå till väga (”…..lämpligen endast i hemmiljö”). Det är nog mer ovanligt. Det är nog mest när man talar om kvinnors attraktionskraft som det även inflikas om äktenskap, sedlighet, etc…

 3. Cecilia: Män som bara vill attrahera sina fruar bör låta bli att ge blommor och choklad till andra kvinnor.

  Sådär, nu har det framförts det ett förslag av den typen du efterfrågade. Det är säkert är dåligt förslag (beroende på dess författares totala okunskap och ointresse över vad människor attraheras av), men ditt klagomål gällde kvantitet och inte kvalitet.

 4. Jag vet verkligen en man som alltid attraherats av kvinnor med röda byxor, jag tyckte nog att det verkade lite skumt, men nu vet jag alltså att han är normal;)
  Man kan tycka att det är konstigt att människohonor ska skylta med starka färger, så är det då rakt inte bland andra djur? Eller är det kanske så i ägglossningsperioden? Är det makaker som har röd stjärt när de är barnalstrande?
  Och innebär detta att rödhåriga uppfattas sexigare?
  Och det är tur att jag inte gillar att klä mig i rött, det verkar läskigt.
  (Måste bara ta tillfället i akt och säga att visst är det underbart med ljuset och sommaren och alla fantastiskt vackra män som nu fyller våra offentliga rum:D Man undrar alltid var de hållit hus hela vintern!)

 5. Vissa kvinnor har ett centra för mottagning av manliga signaler.

  Andra har det inte.

 6. Ping: Tweets that mention En kvinna i rött « Nonicoclolasos -- Topsy.com

 7. Ach…socialpsykologi framstår fortfarande som snäppet mer seriöst än homeopati och astrologi. Nuväl. Jag har själv gjort empiriska studier på området (utan statistisk signifikans pga litet urval), och funnit att svart fungerar bäst.

 8. Detta har säkert också med kontraster att göra. En blondin i rött blir överglänst av den röda dressen och ser direkt billig ut, men en mörk kvinna i rött, speciellt om hon har svart hår är oemotstådlig… Också en observation av singulär empiri…

 9. Fast å andra sida Blondiner i lilla svarta har något nspeciellt sug de med…

Kommentarer inaktiverade.