Hur bör man nysa?

Personer som nyser utan att försöka hindra bakterierna eller virusen från att sprida sig till andra betraktar jag som ett slags bioterrorister. De är värda förakt och bör stigmatiseras. Hur bör man då nysa? I ”Excuse Me!”, publicerad i British Medical Journal, klargörs att munskydd hindrar sådan spridning. Jämför bilderna:

Dock vederläggs uppfattningen att det är bättre att nysa rakt fram med munskydd än att vända sig bort. Som framgår av den andra bilden sker en viss spridning nedåt med munskydd men inte, som vissar har påstått, åt sidorna. Så:

 1. Bär helst munskydd när du är nysbenägen.
 2. Med eller utan munskydd är det bra om du vänder dig bort när du nyser.

Se även det tidigare inlägget ”Munskydd för att skydda andra”.

7 reaktioner på ”Hur bör man nysa?

 1. Svininfluensan har fått mig att anamma den nedkvävda nysningen, alltså ingen nysning alls utan bara ett underligt läte. Jag har då inte märkt av ngn förändring i antalet nysningar eller infektioner efter detta, man behöver inte nysa rakt ut. Liksom man inte behöver spotta omkring sig, eller ta lavemang en gång i månaden, för att rensa ut gifter ur kroppen.
  Jag anammade detta tråkiga sätt att nya, som ju inte ger samma njutning som ett rejält nysande, pga att jag själv verkligen uppskattar när andra gör så.

 2. Nysningen är ett sätt att tömma bihålorna på material som inte skall befinna sig där. Att kväva nysningen innebär att man saboterar försöket. Grattis…

  Man kan lika gärna be alla andra människor att ta livet av sig, eftersom de är vandrande smitthärdar.

  Varför i hela fridens namn tror Ni att nysningen uppfanns, om den bara är till förfång?

 3. Nysningen kanske uppfanns för att vi skulle smitta ner varann? Den effekten är ju mer kraftig än effekten av att enskilda individer kväver nysningar bland folk.

 4. Camilla det är en intressant tanke i likhet med att man på sina håll (BLa. Nörretranders) anser att ätande djur är ett slags gående skyddshöljen för anaeroba bakterier, vars överlevnad, och livets överlevnad, är avhängigt dem.
  För dem som tycker det är rappakalja, läs litet om syrets och kolets kretslopp.

 5. Roligaste boktipset: Tor Nörretranders Världen växer speciellt kap Vi är här för att släppa väder.

Kommentarer inaktiverade.