Litteratur för väljare

Om väljare är irrationella, skulle det förbättra kvaliteten i allmänna val om man krävde bekantskap med grundläggande politisk litteratur för att få rösta? Ernest Benn hade en idé om litteraturlista:

In the ideal state of affairs, no one would record a vote in an election until he or she had read the eleven volumes of Jeremy Bentham and the whole of the works of John Stuart Mill, Herbert Spencer and Bastiat as well as Morley’s Life of Cobden.

Förslag på andra bra böcker att läsa inför ett val?

9 reaktioner på ”Litteratur för väljare

  1. Att kräva någon litteratur alls förutom serietidningar, är väl ganska magstarkt…

  2. Alla som föreslår Marx måste ge en motivering!

    “My feeling about Das Kapital are the same as my feelings about the Koran. I know that it is historically important and I know that many people, not all of whom are idiots, find it a sort of Rock of Ages and continuing inspiration. Yet, when I look into it, it is to me inexplicable that it can have this effect. … I am sure that its contemporary economic value (apart from occasional but inconstructive and discontinuous flashes of insight) is nil.”
    John Maynard Keynes

  3. (visst, tyska språket är inte min starkaste sida, men att få till ett stavfel när man bara ska skriva två ord in alles måste jag få skylla kvällens whisky för…)

Kommentarer inaktiverade.