Starka kryddor håller bakterierna borta

Tycker du, liksom jag, om relativt stark mat? I den fascinerande artikeln ”Antimicrobial Functions of Spices: Why Some Like it Hot”, publicerad i Quarterly Review of Biology, analyseras starka kryddor och varför de används:

vitlok1These data were used to investigate the hypothesis that spices inhibit or kill food-spoilage microorganisms. In support of this is the fact that spice plant secondary compounds are powerful antimicrobial (i.e., antibacterial and antifungal) agents. As mean annual temperatures (an indicator of relative spoilage rates of unrefrigerated foods) increased, the proportion of recipes containing spices, number of spices per recipe, total number of spices used, and use of the most potent antibacterial spices all increased, both within and among countries. Likewise, the estimated fraction of bacterial species inhibited per recipe in each country was positively correlated with annual temperature.

De bästa bakteriedödarna är vitlök, lök, kryddpeppar och oregano. Se här:

bakterieskydd

I topp vad gäller starka kryddor ligger de varma länderna Thailand, Filippinerna, Indien och Malaysia. Längst ned på listan ligger kyliga Sverige, Finland och Norge. USA och Kina hamnar i mitten.

Av artikeln framgår också att starka kryddor inte intas för att erhålla svalka genom svettning och att vår smak kan ha evolutionär grund.

Tips: Carl Magnus Bjuggren