Nationalekonomi i bästsäljare

apobUnder min semester i Thailand läste jag Jeffrey Archers nya bok A Prisoner of Birth. Döm om min förvåning när jag upptäckte vad huvudpersonen Danny, i sitt försök att under och efter en lång fängelsevistelse ta en högskoleexamen, fick ta sig an för litteratur:

Danny was reading Milton Friedman’s Tax Limitation, Inflation and the Role of Government, and taking notes on the chapter about the property cycle and the effects of negative equity, when the phone rang. After two hours of studying, he was beginning to feel that anything would be an improvement on Professor Friedman. (s. 401)

As soon as he heard the door close, he put down Adam Smith on the theory of free-market economics and walked across to the table. (s. 474)

During his lunch break, Danny decided to take a walk and grab a sandwich before he attended Professor Mori’s lecture. He tried to recall the six theories of Adam Smith in case the professor’s hovering finger ended up pointing at him. (s. 526)

Nu undrar jag:

  1. På vilka svenska kurser i nationalekonomi ingår verk av Milton Friedman och Adam Smith?
  2. Blir man trött på Milton Friedman efter blott två timmar?
  3. Vilka är egentligen Adam Smiths sex teorier?
  4. Finns referenser till nationalekonomer i fler skönlitterära verk?
  5. Hur ofta förväntas svenska studenter kunna kurslitteraturen på föreläsningarna?