Filmer med implikationer för livet

Hittills har jag sett åtta av arton filmer under den pågående filmfestivalen. De har alla varit bra, och jag vill här berätta något tankeväckande ur var och en av dem.

De ofrivilliga: Påtvingat socialt umgänge — när man inte förmår frigöra sig från sociala konventioner och förväntningar — ger tristess och livsleda; den kvävande, grabbiga stämning som kan infinna sig när tuffa killar kommer samman och dricker sprit finner jag outhärdlig.

Blood Appears: Det är farligt att vara knarklangare och att umgås med knarkare; begäret efter pengar kan t.o.m. leda till att ens egen far slår en blodig. Djupt filosofiskt yttrande i filmen: ”Chance is ignorance.” (Det påminde mig om Dendrophilian.)

The Amazing Truth About Queen Raquela: Raquela är en ladyboy eller shemale eller chick with a dick från Filippinerna som drömmer om att gifta sig rikt och flytta till Paris. Men hon hamnar i en fiskfabrik på Island. Är män som dras till ladyboys bisexuella? Problemet för Raquela: få av dessa män vill ha en seriös relation.

Máncora: Svartsjuka är en farlig känsla; man bör akta sig för män som erfar den känslan, då de lätt blir aggressiva. Santi, filmens ekonomistuderande huvudperson, är attraktiv och tilltalande i sin avspända och lätt cyniska syn på livet; men han slås därför också blodig av en svartsjuk vilde.

East/West – Sex & Politics: Rysk-ortodoxa kristna och nynazister gör allt för att störa den av borgmästaren förbjudna Pride-demonstrationen. De slänger ur sig förolämpningar, slår ner folk och kastar sten. Love in action. När man ser vilket förtryck som försigkommer nära inpå är det lätt att tycka om Sverige.

Red: Skönhet betyder inte godhet: Daniel skjuter ihjäl en gammal mans hund utan orsak. Sådan grymhet verkar kunna komma från föräldrarna. Strävan efter rättvisa sitter djupt i människan och tycks ibland vara blind. Är det värt vad som helst att sätta dit en förbrytare? När inte bara Daniel skjuts ihjäl, utan också hans ännu vackrare (och sympatiska) lillebror, börjar man undra. Jag blir alltid sorgsen när skönhet försvinner.

Boogie: Äktenskapets baksida ska inte förglömmas. En trist, kontrollerande och grälsjuk hustru gör småbarnsfamiljens helgsemester till en plåga. Jag skulle inte stå ut en dag i en relation av det slaget! Vad får människor att hålla ihop när de uppenbarligen inte tycker om varandra? För att man ska leva i en relation?

Everybody Dies but Me: Tonårsflickor kan vara riktigt elaka mot varandra, såväl verbalt som fysiskt. Är det något jag skyr är det fnittrande och skvallrande tonårsflickor i grupp. När de trilskas är det dock ingen bra idé alls att slå dem, vilket en pappa och mamma tror. Det är inte heller någon bra idé att hälla i sig rödvin.

Tio filmer återstår och ska avnjutas kommande vecka!