Kapten Haddock vet hur man får sinnesfriden åter

haddock_desertIgår kväll simmade jag på Forsgrénska badet. Bassängen var överfull, vilket gjorde det svårt att ta sig fram utan att stöta i medsimmarna. Dels fanns där män som simmade snabbt och som skulle fram, oavsett trängsel. Spark och skvätt och spark igen. Dels fanns där kvinnor som simmade ytterst långsamt, ofta i bredd med en väninna. Blockering och seghet och blockering igen. Ingen hänsyn från någondera gruppen, å nej. I mitt sinne brast jag ett flertal gånger ut i de kraftuttryck som kapten Haddock använder i Krabban med guldklorna (s 37—38):

Vildar! Azteker! Girigbukar! Sillstrypare! Bildstormare! Lösdrivare! Ektoplasma! Sötvattenspirater! Barbaresk-rövare! Zombier! Sandkrypare! Sillmjölkar! Vrålapor! Parasiter! Krabbtaskor!

Det kändes omedelbart bättre.