Dags att höja pensionsåldern?

Vissa menar att pensionsåldern bör höjas för att minska problemet med en ökad försörjningsbörda för de yrkesverksamma i en framtid när allt fler lever riktigt länge. Det må så vara, men en sådan reform kan också sägas gynna de äldre själva, enligt en ny studie*:

While numerous studies have examined how health affects retirement, few have analyzed the impact in the reverse direction. Using the Health and Retirement Study (1992-2005), this paper estimates the effects of retirement on indicators of physical and mental health. To account for biases from unobserved selection and endogeneity, panel data methodologies are used, augmented by counterfactual and specification checks. Results indicate that complete retirement leads to a 5-14% increase in difficulties associated with mobility and daily activities, a 4-6% increase in illnesses, and 6-9% decline in mental health (evaluated relative to the sample mean). The adverse health effects are mitigated if the individual is married, engages in physical activity, or continues to work part-time post-retirement. Evidence also suggests larger adverse health effects in the event of involuntary retirement. Retiring at a later age may lessen or postpone poor health outcomes for older adults, raise well-being, and reduce health care services utilization.

Oj, vad bra att arbeta på ålderns höst! Regeringens extra höga jobbskatteavdrag för pensionärer kanske inte är så dumt ändå, trots att det kan uppfattas som diskriminerande mot yngre, som får nöja sig med ett lägre avdrag. Likaså får regeringens införda möjlighet för förtidspensionärer att arbeta utan att förlora ersättning prövas i ljuset av ovan angivna forskningsresultat.

____________________

*Dave, Dhaval, Rashad, Inas och Spasojevic, Jasmina (2008). ”The Effects of Retirement on Physical and Mental Health Outcomes.” Southern Economic Journal, 75(2): 497—523. (Preliminär gratisversion här.)

Media: SvD1, SvD2