Hur effektiv är du i sängen?

Jag fann begreppet ”sömneffektivitet” intressant i studien ”Objectively Measured Sleep Characteristics among Early-Middle-Aged Adults”. Det anger hur stor andel av den tid man tillbringar i sängen som man faktiskt sover:

For the entire sample, mean time in bed was 7.5 (standard deviation (SD), 1.2) hours, mean sleep latency was 21.9 (SD, 29.0) minutes, mean sleep duration was 6.1 (SD, 1.2) hours, and mean sleep efficiency was 80.9 (SD, 11.3)%. … Sleep duration and quality, which have consequences for health, are strongly associated with race, sex, and socioeconomic status.

Närmare bestämt är kvinnors, vitas och mer välbeställdas tid i sängen längre, deras tid till insomnande kortare, deras sömn längre och deras sömneffektivitet högre. Nedbrutet på fyra grupper ser sömndata ut så här:

Angående att välbeställda sover bättre säger en av studiens författare:

People who make more money may have fewer worries, or they may have more control over their sleep environment.

Jag tror att min egen sömneffektivitet är mycket hög: jag brukar somna nästan omgående när jag lägger mig (ofta mitt i Seinfeld, som jag ofta tittar på liggandes). Det är nog delvis därför jag mår så bra och slipper allt detta:

Lack of sleep has long been connected with reduced ability to concentrate, trouble learning, decreased attention to detail and increased risk of motor vehicle accidents. More recent studies have tied chronic partial sleep deprivation to medical problems, including obesity, diabetes and hypertension.