Rapport från gastronomins höjder

Igår kväll tillbringade jag, i sällskap av mina två bästa vänner Anders (läkaren) och Magnus (bankmannen), fem och en halv timma å Restaurant MR på Kultorvet 5 i København.* Vi har tidigare mest besökt formel B, som också har en stjärna i Guide Michelin, men tänkte att vi skulle testa detta relativt nya etablissemang. (Det kändes nästan som att vara otrogen, att denna gång överge formel B.)

Efter några inledande aptitretare och ett glas champagne presenterades menyalternativen. Vi valde mellan sjurättersmenyn och överraskningsmenyn och fastnade, om än inte i total enighet, för den senare. Den bestod av hela tolv rätter och åtta viner. (Vi förmådde emellertid bara inmundiga tio rätter, skulle det visa sig.)

Kvällen bjöd på en fantastisk helhetsupplevelse på gastronomins höjder. Maten var i alla avseenden utsökt och var, trots inslag av foie gras (vilket är standard på stjärnbeströdda restauranger) baserad på oväntat lätta och fräscha råvaror. Vinerna bjöd delvis på visst motstånd men utgjorde en fördjupning för gommen och grunden för mycket konversation under aftonen. En lite rolig sak var att vi efter fyra vita viner och ett rött sa att vi aldrig hade varit med om ett färgbyte mitt i en meny — och en stund senare kom ett vitt vin! (Dock ett kärvt, robust sådant.)

På plussidan kan även noteras en ombonad lounge med öppen eld, enbart manliga kypare och det mest delikata bröd bakat på canadensiska råvaror.

På minussidan kan nämnas att det inte fanns handkräm på bekvämlighetsinrättningen (dock tandborstset), att glasen ibland ställdes något oordnat och att servetten på bordet enbart viktes ihop, inte byttes, under besök på bekvämlighetsinrättningen.

På det hela taget bjöd kvällen på en enastående upplevelse. Trots det får jag säga att jag nog sätter formel B något högre.

____________________________

*Jag börjar mer och mer gå över till endonymer.