Invandring och offentlig sektors storlek

Härom veckan disputerade Christer Gerdes på Stockholms universitet. Jag fann särskilt ett av hans avhandlingskapitel, ”The Impact of Immigration on the Size of Government: Empirical Evidence from Danish Municipalities” (preliminär version här), intressant:

This study examines whether the influx of immigrants of non-Western origin in Danish municipalities in the period from 1995 to 2001 affected the size of public spending. In the paper three measures of public expenditure are examined. The resulting regression estimates do not support those scholars who propose/predict a negative link between government spending and immigration in Western welfare states. On the contrary, an increase in the share of non-Western immigrants led to a small but significant increase in income tax payments.

Vissa välfärdsstatsförespråkare har oroat sig för att invandring leder till minskat stöd för en generös välfärdsstat. Idén har varit att inhemska väljare inte vill stödja ”de där andra”. Andra, mer marknadsliberala krafter har trott på samma samband men har välkomnat invandring just därför att den förväntades minska offentlig sektors storlek. Det verkar som om båda läger får tänka om.

6 reaktioner på ”Invandring och offentlig sektors storlek

 1. Nja, den naturligen slutsatsen att dra ur det danska exemplet är väl att just stödet för en omfattande välfärdsstat leder till att man blir mer negativ till omfattande invandring. Just Danmark brukar ju utmålas som i det närmaste en reinkarnation av tredje riket i svensk offentlighet …

 2. Roger: Du har rätt i att invandring stöter på motstånd i Danmark – bland vissa. Avhandlingens tredje kapitel studerar denna fråga:

  ”In this paper we study the effects of changes in the share of immigrants of non-Western origin in Danish municipalities on the support for different political parties in the period from 1989 to 2001. Regression estimations show that anti-immigration parties gained support as a reaction to a larger immigrant share, but so did also a pro-immigration party on the left. Our results point to that Danish citizens voice their displeasure over immigration within their neighborhoods; nevertheless, we do not find indications of a weakening of support for the welfare state as such, as predicted by several authors.”

 3. @ Nonicoclolasos:

  Det enda etablerade danska parti som numer inte stödjer en restriktiv invandringspolitik är väl Enhedslistan som hamnade på 2,2% i senaste valet? De har ju aldrig varit speciellt stora så vilket vänsterparti är det egentligen som avses i avhandlingen?

 4. Intrssant! Men det är tänkbart att det finns en effekt på public spending som verkar på längre sikt än 6 år.

 5. Jag noterade här att det låter lite motsägelsefullt om man jämför den tredje artikelns sammanfattning med det som stod i pressmeddelandet:

  ”Även om det tredje pappret pekar på att danska väljare tenderar att stödja partier som är emot invandring, så finns det inga tydliga tecken på att väljarna överlag skulle vilja se en nedmontering av välfärdstaten som en konsekvens av invandring. Snarare verkar det som att man är mån om att bevara välfärdssystemet som det är, åtminstone vad det gäller offentligt finansierade tjänster och förmåner som går till infödda danskar, säger Christer Gerdes.”

Kommentarer inaktiverade.