Rör mig inte

Handskakning

Handskakning

En ny studie, snart publicerad i Evolution & Human Behavior, visar att beröring ökar samarbetsviljan människor emellan:

Humans frequently sacrifice resources to help others—even strangers. The proximate mechanisms inducing such sacrifices are not well understood, and we hypothesized that touch might provoke a sacrifice of money to a stranger. We found that touch significantly elevated circulating oxytocin (OT) levels but only when it was followed by an intentional act of trust. Touch followed by trust increased monetary sacrifice by 243% relative to untouched controls. We also found that women were more susceptible than men to OT release and monetary sacrifice after touch. This suggests that touch draws on physiologic mechanisms that support cooperative behaviors in humans.*

Ett litet problem bara: jag ogillar beröring starkt. Allra värst är handskakning. Förhoppningsvis finns det andra sätt att få människor att samarbeta med mig. Kanske kan jag börja ge bort nässpray med oxytocin?

Se ett tidigare inlägg i samma anda, om att tillit människor emellan må vara bra, även om sätten som tillit uppkommer på inte alltid är det.

_______________________

*Se även en sammanfattning i The Economist.