Sex mellan gammal och ung

De senaste dagarna har detta med sexuell myndighetsålder diskuterats. RFSU påpekar att många ungdomsmottagningar har svårt att förklara reglerna för ungdomar:

Det finns också en osäkerhet om man ska avråda en 16-åring från att ha sex med en 14-åring eftersom den nuvarande lagen säger att en person under 15 år inte kan samtycka till sexuella handlingar. Men lagen anger tydligt att det inte ska ses som ett brott om åldersskillnaden är ringa, så som i fallet med en 14-åring och en 16-åring.

Professor Eugene Volokh ställer en intressant fråga i detta sammanhang:

Many states have lower ages of consent for sex among minors than for sex between adults and minors. Thus, two 16-year-olds having sex may be legal, but not a 30-year-old having sex with a 16-year-old. I share the intuition behind this distinction, but I wonder whether my intuition is right. For instance, I would think that quite a few 16-year-old girls who are interested in sex would rather be involved with 30-year-old men than with other 16-year-olds; the 30-year-olds are more likely to know what they’re doing both sexually and romantically, plus are more likely to be much more emotionally mature as well as interesting to talk to.

Jag tror att han har en poäng. Istället för att sätta upp hinder av detta slag bör en sexuell myndighetsålder gälla på lika sätt oavsett eventuella åldersskillnader parterna emellan. Det finns inget skäl a priori att tro att en ung person får det bättre eller sämre av att ha sex med en jämnårig jämfört med att ha sex med en äldre person.

Se ett inlägg på detta tema från Jakob Heidbrink.

3 reaktioner på ”Sex mellan gammal och ung

 1. ”are more likely to be much more emotionally mature”

  Jo det är möjligt, men jag tror tanken bakom dylik lagstiftning är att en äldre person också mycket lättare kan emotionellt manipulera och dominera den yngre. Jag kan tänka mig att det är mer sannolikt att relationen blir ojämlik med ett för stort åldersspann, och att det kan utnyttjas av den äldre till att få den yngre att göra saker som den egentligen inte vill.

 2. Marcus: Jag ser den syn du beskriver som en spekulation utan vetenskaplig grund. Som Eugene Volokh skriver vidare: ”Ah, one might say, but perhaps the 30-year-olds are more likely to be sexually exploitive of the 16-year-olds, whatever ”sexually exploitive” might mean. But why should we be so confident of that? Sixteen-year-old boys can be as interested as 30-year-olds in sexual conquests for the sake of sexual conquest, and can be as willing and able to lie and manipulate to get what they want.”

  Jag har svårt att förstå hur lagstiftning kan grundas i denna typ av spekulation. Det påminner en del om tanken bakom den tidigare högre myndighetsåldern för sex mellan personer av samma kön (18 istället för 15 fram till 1978 i Sverige). Dvs. tanken är att unga personer inte vet sitt bästa och det finns faror som lurar. Men bedömningen av faror tycks inte ha sin grund i saklig analys utan i känslomässiga reaktioner. ”Det är klart att det är farligt om en ung person har sex med någon av samma kön” eller ”Det är klart att det är farligt om en ung person har sex med någon som är äldre”.

 3. Det är mycket möjligt att du har rätt i att det saknas vetenskaplig grund för den synen. Jag har försökt hitta information men inte lyckats (än). Återkommer om och när jag gör det.

  I vilket fall så är jag nyfiken på om du vill sätta upp någon åldersgräns öht, och vad baserar sig den åldersgränsen på i så fall?

  Eller är den enda poängen du vill göra att oavsett var gränsen sätts, så ska åldern på den andra partnern inte spela någon roll i sammanhanget? Det kan jag hålla med om i så fall.

Kommentarer inaktiverade.