Ska man satsa på dyra viner?

Vilket vin ska man dricka? Det frågan slipper man när man beställer vinpaket på formel B, men i många andra sammanhang måste man fatta beslut.

Det verkar vara ett bra tips att välja dyra viner (särskilt om man bjuder andra och om de känner till att vinerna är dyra):

The researchers scanned the brains of 21 volunteer wine novices as they administered tiny tastes of wine, measuring sensations in the medial orbitofrontal cortex, the part of the brain where flavor responses apparently register. The subjects were told only the price of the wines. Without their knowledge, they tasted one wine twice, and were given two different prices for that wine. Invariably they preferred the one they thought was more expensive.”

Här är hursomhelst tre kriterier att utgå ifrån vid vinköp.

Uppdatering: Johan Almenberg tipsar om ytterligare en ny studie, som publiceras i juninumret av Journal of Wine Economics (!), som också nämns i NYT-artikeln ovan och som finner följande:

Individuals who are unaware of the price do not derive more enjoyment from more expensive wine. In a sample of more than 6,000 blind tastings, we find that the correlation between price and overall rating is small and negative, suggesting that individuals on average enjoy more expensive wines slightly less. For individuals with wine training, however, we find indications of a positive relationship between price and enjoyment.”

Så en alternativ strategi för att få nöjda gäster är att köpa billiga viner och att servera dessa ur karaff. I alla fall om gästerna inte är vinexperter.

Uppdatering II: Se även dr Waldenström och dr Vlachos om hur nationalekonomer analyserar viner.