Adligt namn ger rikedom

riddarhuset.jpg

De två nationalekonomerna Johan Almenberg och Anna Dreber Almenberg undersöker i en ny uppsats, ”Lady and the Trump: Status and Wealth in the Marriage Market”, om personer med adliga namn förmår öka sin förmögenhet genom att gifta sig rikt. Svensk sammanfattning:

Om status och ekonomiskt välstånd kompletterar varandra, kan man förvänta sig att individer med hög status men låg förmögenhet i hög utsträckning söker sig till individer med låg status men hög förmögenhet. Men hur mäts status? Vi använder oss av en mätbar statusmarkör, ett adligt efternamn, för att undersöka huruvida individer med dessa efternamn har högre chanser att ”gifta sig rikt”. Ett omfattande dataunderlag över svenska äktenskap under 1985–2004 visar på att så är fallet.

Så trots att adeln inte längre, tack och lov, har formella privilegier i vårt samhälle har den ändå fördel av sina högstatusnamn.

4 reaktioner på ”Adligt namn ger rikedom

 1. Jag har precis tagit det efternamn som min mamma hade som ogift.
  jag vill gärna veta mer om det namnet, det kom från Tyskland till Döderhult på 1600-talet.
  Albin Weidenhayn ( min mammas farfar) startade svenska bokbindarförbundet i slutet på 1800-talet.
  Hälsningar Anna

 2. I Döderhult finns p 1600-talet Gabriel Jönsson. Hans efterkommande ( jag har papper) tar sig namnet Weidenhayn efter en utdöd adelssläkt. Så släktens efterkommande är ättlingar av småländska bönder. Inte dåligt, eller??
  Mvh
  Birgitta Carenfelt

 3. jag köpte för länge sedan en bok i Döderhult men hittade inte då Weidenhayn, ska söka igen på Gabriel Jönsson, vill jättegärna få kopia på det.
  Min Pappa kommer inte långt från Döderhult ( Virserum, och han är släkt med Nils Dacke och berget han (Dacke) gömde sej för Gustaf Wasa är bara några 100 meter från landet.
  Hälsningar Anna Weidenhayn

Kommentarer inaktiverade.