Järnladyns fall

Jag såg just BBC-dokumentären ”The Fall of the Iron Lady”, ett reportage om hur Margaret Thatcher kickades som sittande premiärminister av sitt eget parti efter 11,5 år vid makten. Jag har alltid inspirerats av hennes starka framtoning, elegans, handlingskraft, passion för ekonomisk liberalism och anti-kommunism. Hon blev nog lite megalomanisk på slutet – som när hon meddelade världen:

We have become a grandmother.

Vanligtvis är det bara kungligheter som använder pluralis majestatis. (Detta yttrades 1989, då hennes barnbarn Michael föddes. Han är nu stjärna i amerikansk fotboll.)

thatcher-by-newton.jpg

Om man bortser från storhetsvansinnet, samt en del icke-triviala politiska misstag vad gäller homofrågor*, skatte- och EU-politik samt Augusto Pinochet, kan jag inte annat än uttrycka min stora beundran för henne. Hon fick mycket gjort, det mesta bra, i en tid då starkt ledarskap behövdes, såväl i Storbritannien som i Europa och världen.

Reinfeldt har mycket att lära av henne, något han snarast behöver ta till sig.

*Men läs om Thatcher om gayikon!