Champagnevisp

Funderar du på att köpa en champagnevisp till någon i julklapp? Läs först vad Magdalena Ribbing har att säga om denna produkt:

Fråga: Har nyligen upptäckt vilket förtjusande litet redskap champagnevispen är! Då bubblorna i mousserande viner ofta känns alltför kraftiga, kanske särskillt i viner av sämre kvalitet, kan ett lätt vispande göra underverk. Undrar nu hurpass utbrett användandet är och i vilka sammanhang vispen med fördel brukas. Vill ju inte verka pompös…

Svar: Personer med smak och stil använder inte champagnevisp. Mitt råd till de kvinnor som kommer i besittning av en champagnevisp är att önska sig ett par sådana ytterligare och därefter gå till en skicklig juvelerare och beställa ett diadem av dessa vispar att använda på de frackmiddagar som tvivelsutan ingår i umgängeslivet för champagnevisparfolket.

Män som får champagnevispar kan med fördel låta göra något dekorativt av dem, exempelvis en trevlig liten bukett som ställs i lämplig bytta och då kan utgöra en prydnad för det blanka skrivbordet på kontoret.

Att använda vispen för att avlägsna bubblorna i champagne är enbart löjligt. Champagne har bubblor. Punkt.

Vill man inte ha bubblor i vinet utan ett icke mousserande sådant ska man avstå från att dricka champagne. Det går vanligen att få ett glas stilla vin istället. Eller vatten. Utan bubblor.

Vill man undvika att verka pompös rekommenderas därför att avstå från att vispa bort de bubblor som åstadkommits i vinet genom en hantverksmässig och komplicerad procedur i den karakteristiska champagneflaskan.

Ovanstående gäller äkta champagne och viner gjorda med méthode traditionelle.
Dricker man läskedrycker och liknade kan man använda vilken gaffel eller visp som helst för att vispa bubblor till eller från. Men det var ju inte detta frågan gällde.

Magdalena Ribbing

4 reaktioner på ”Champagnevisp

  1. Haha, underbart.

    Vår käre Magdalena utgör faktiskt grunden till den vett och etikett som jag gör tappra försök för att uppbringa vid diverse tillställning.

  2. Kul med en person som säger rakt ut vad hon tycker, låt vara att ämnet inte är så kontroversiellt. Fler borde dock lära sig den tekniken, särskilt svenska politiker. Fredrik borde tex visa att han inte är en slätstruken champagnevispare. Han kunde lära ett och annat av Magdalena Ribbing och Margaret Thatcher (se tidigare blogginlägg).

  3. Jag har skickat personligt mail till Magdalena Ribbing, men möts av att hon har ny adress. Så ska det väl inte vara. Då får ni göra något åt det.
    Sonja G

  4. Men jag vill berätta att jag är präst och kan någon gång ha med mig vid ett kåseri en fin gammal champagnevisp och då frågar jag om någon vet vad det är, ingen vet det. Då kan jag säga att det hör till livets väsentligheter. Sen kommer jag in på vad är livets väsentligheter. Det tycker jag är en bra start, vi får ett fint föredrag med feed back.

Kommentarer inaktiverade.