Finansministern har talat

Finansminister Anders Borg är underskattad. Han har, enligt min bedömning, en klarare ideologisk kompass, djupare insikter om politisk strategi och större nationalekonomiskt kunnande än vad många inser. Därutöver får han saker och ting gjorda (till skillnad från vissa andra).

andersborg.jpg

I en intervju i DN ger han prov på den blandning av ideologi, strategiskt tänkande och kunnande som jag menar kännetecknar honom:

Har din entusiasm för EU fått sig en knäck?
– Den här detaljregleringen som EU-kommissionen ägnar sig åt… Jag tror på marknadsekonomi, flexibilitet och lite byråkrati, och det präglar inte alltid EU-systemet.

Blir det någonsin en obligatorisk a-kassa?
– Man kan se för- och nackdelar. Jag har alltid tillhört skeptikerna.*

Alla dessa tre förslag – sjukförsäkringen, tjänstejobben, a-kassan – har fått kritik för att vara krångliga och svåra att försvara. Har finansministern en alltför teknokratisk syn på politiken?
– I Sverige har man på grund av ideologiska låsningar alltför ofta inte gjort de nödvändiga förändringarna. Men jag är pragmatisk. Ibland tar man två steg framåt, ibland ett halvt steg åt sidan, ibland får man gå runt i en liten ring för att sedan gå framåt igen.”

Nästa steg borde vara sänkta marginalskatter.
_________________________________________

*Se vidare här.