Till Tintins försvar

Tintin har länge varit min favoritserie. Nyligen kritiserades särskilt albumet Tintin i Kongo för att vara rasistiskt. Visst ligger det något i det – men jag tillhör dem som inte vill historieföralska utan anser det viktigt att låta litterära verk förbli oändrade – och tillgängliga – även när vi inte tycker om alla delar av innehållet. (Det gäller även Tio små negerpojkar Och så var de bara en och Pippi Långstrump i Söderhavet.)

castafiore

Till Tintins (eller rättare sagt Hergés) försvar vill jag lyfta fram albumet Castafiores juveler. Där tas fördomar mot romer upp – och de kommer på skam. Kapten Haddock insisterar också på att låta dem bo på en fin äng vid Moulinsart istället för på kommunens soptipp, dit polisen hänvisat dem. En bra motvikt mot Tintin i Kongo, alltså.

Bianca Castafiore är för övrigt i mycket fin form i juvelalbumet, men det är lite si och så med hennes minne. Hon lyckas under kort tid kalla kapten Haddock för följande: kapten Bartock, kapten Balzack, kapten Kappock, kapten Koddack, kapten Mastock, kapten Hammock, kapten Kolback, kapten Karbock, kapten Karnack, kapten Hoklock, kapten Kornack, kapten Hablock, kapten Maggock och kapten Medock.

Ti-hi!